„Noua lege va impune amenzi ametitoare: 60 milioane – pentru persoanele fizice si 800 milioane – pentru societati”

– Ati fost informat de catre inspectorii de mediu din Prahova ca, in aceasta iarna, timp de mai bine de o luna, ploiestenii s-au plans de un aer irespirabil ?
– Da. Prima sesizare care ne-a fost trimisa, cu o saptamana inainte de Craciun, facea referire la substanta denumita metanol. Ca urmare, am facut, prin intermediul Agentiei de Mediu Ploiesti, mai multe masuratori in tot municipiul. Rezultatele au fost negative de fiecare data. Apoi, ne-am dat seama ca nu mirosul de metanol deranja cetatenii, ci cu totul altceva. Este vorba despre sulful care provenea de la Rafinaria Petrotel – Lukoil. Care a si fost sanctionata cu suma de 225 milioane de lei vechi.
– A platit amenda ?
– Da, au platit-o la scurt timp, pe 13 ianuarie.
– Dar cu noxele inhalate de ploiesteni cum ramane ?
– Cu siguranta, oamenii au fost disperati, pentru ca telefoanele de sesizare a fenomenului erau de ordinul zecilor, in fiecare zi, si la Garda si la Agentia de Mediu. Dar v-am spus. Am bajbait o vreme, pentru ca informatia a fost eronata. Noi cautam metanol, in timp ce noxele contineau sulf.
– Nu vi se pare ca anumite societati profita de legislatia deficitara din Romania si ca, pentru a obtine profit, ignora latura protectiei mediului, cu consecinte dintre cele mai grave pentru sanatatea oamenilor ?
– Ba da, dar in perspectiva aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, aceste aspecte vor fi mult mai atent reglementate. De altfel, in prezent lucram la noua Lege a mediului, careia i se aduc mici retusuri in Parlament, inainte de a fi supusa votului. Este un act normativ care se conformeaza legislatiei comunitare si pentru care am fost laudati de reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene.
– Ce noutati aduce aceasta Lege a mediului ?
– In primul rand, vreau sa avertizez cititorii ca amenda pe persoana fizica va creste ametitor, pana la 60 milioane de lei vechi. Referitor la persoanele juridice (societati comerciale -n.r.), i-am convins pe toti parlamentarii – si pe cei de la Putere, si pe cei din Opozitie – ca amenda acordata acestora trebuie majorata de la 225 la 800 milioane lei, daca vrem sa fie eficienta. Pana la urma, si societatea occidentala s-a conformat normelor nu din convingere, ci de frica sanctiunilor.
In plus, pentru a putea aplica legea ca la carte, angajatii Garzii de Mediu vor fi inarmati cu pistoale si dotati cu echipamente moderne: jeep-uri, elicoptere etc. Problemele de mediu vor tine, de acum inainte, de securitatea statului roman.
Iulian MAXIM