• Sute de morti, mii de localitati in intuneric
Cel putin 200 de persoane si-au pierdut viata in Rusia, Polonia, Ucraina, Germania, si Turcia. In acest timp, caderile masive de zapada dau peste cap traficul si lasa fara energie electrica zone intregi ale continentului. Situatia cea mai grava se inregistreaza in Rusia, unde cel putin 80 de persoane au murit de frig. La Moscova temperaturile au scazut sub -30 de grade Celsius, in timp ce in Siberia au ajuns la -60 de grade. Nici celelalte tari vecine Rusiei nu au scapat de valul de frig. In Lituania si Letonia s-au inregistrat -32 de grade Celsius iar in Estonia, -33 de grade. In Ucraina si Republica Moldova, sute de localitati sunt izolate din cauza troienelor. In orase, oamenii stau in frig pentru ca presiunea gazului care vine de la rusi a scazut drastic din cauza gerului. Temperaturile de -30 de grade Celsius, au ucis 21 de ucraineni in ultima saptamana, alte 86 de persoane fiind spitalizate. In Polonia, nu mai putin de 150 de oameni si-au pierdut viata. Nici Germania nu a scapat de valul de frig unde 4 persoane au murit din cauza temperaturilor de -20 de grade. Gerul si zapada s-au instalat si in nordul Turciei, unde 3.700 de sate au ramas fara energie electrica.
Ucraina – acuzata ca transforma intregul continent intr-o Siberie
Gazprom acuza Ucraina ca retine mai mult gaz decat prevede contractul si astfel se reduce debitul catre restul Europei.
Un reprezentant al companiei ucrainene partenere a Gazprom a recunoscut ca a fost preluata o cantitate suplimentara fata de cea care era prevazuta in contract.
Mai multe state europene, printre care Italia si Ungaria, s-au plans de debitele reduse furnizate de Gazprom in ultima saptamana.
Compania rusa a pus reducerea livrarilor de gaz pe seama temperaturilor deosebit de scazute din ultima perioada. Si Romania a primit si mai putin gaz de import. Dispeceratul national de gaze naturale a inregistrat o scadere a livrarilor la punctul Isacea cu 10 pana la 15 la suta. Livrarile reduse ar putea avea si o alta explicatie in afara vremii geroase: Gazprom acuza Ucraina ca este vinovata de reducerea volumului de gaze naturale care ajung in diverse state din Europa. De altfel, compania ucraineana Naftogaz a recunoscut ca a „sustras” din gazul rusesc destinat Europei occidentale. Vicepresedintele Gazprom a declarat ca volumul de gaze naturale folosit de Ucraina, este mult mai mare decat cel prevazut in contract. Oficialul rus a spus ca gestul poate fi privit drept o retinere sau chiar furt de gaze naturale. 80 la suta din exportul catre Europa trece prin conductele de pe teritoriul Ucrainei. Vicepresedintele Gazprom sustine ca, din cauza retinerii de gaz suplimentar de catre Kiev, gigantul nu-si poate respecta obligatiile fata de clientii din Europa. Valul de frig fara precedent care a lovit Rusia a pus in dificultate livrarile Gazprom catre alte state din cauza consumului extrem de mare pe piata interna. Gazprom recunoaste acest lucru, dar sustine, totodata, ca Ucraina este cea vinovata de reducerea livrarilor de gaze naturale catre Europa. Aproape toate tarile de pe continent sunt afectate de reducere, insa, cea mai grava situatie se inregistreaza in Italia, Bosnia, Polonia, Finlanda si Ungaria.