– sustine juristul Ion Dumitru, director executiv al institutiei
– Aproape 2.000 de pensionari s-au ingramadit, inca de la primele ore ale lui 2006, la Casa Judeteana de Pensii pentru a-si depune cererile prin care solicita bilete de tratament. Este justificata aceasta “graba“ a lor?
– Din nefericire, chiar daca inregistrarea cererilor se face, de patru ani, electronic, in orice perioada a anului, eliminandu-se astfel suspiciunile legate de eventuale ilegalitati, aceasta ingramadeala a devenit… traditie. Ca urmare, desi programul de lucru incepe la ora 8.30, inca din prima zi de lucru a noului an (n.n. – ieri), de la ora 5.00 pana la 10.00, la toate cele opt ghisee ale institutiei, a fost nevoie ca aproape toti angajatii sa preia cereri pentru bilete de tratament. Abia dupa ce s-a potolit imbulzeala, salariatii au revenit si la celelalte activitati specifice Casei de Pensii.
– Este intemeiata temerea unor pensionari ca, in cazul in care nu-si depun cererile printre primii, nu mai apuca bilete de tratament?
– Tin sa precizez inca de la inceput ca din 20.000 de bilete de tratament care au fost acordate anul trecut Casei Judetene, aproape 30% au ramas nevalorificate. Multe fiind pentru perioada de varf, si in statiuni bune. Cea mai mare parte a cererilor depuse in prima zi de lucru a lui 2006 vizeaza repartizarea unui bilet de tratament in lunile de vara, in statiuni arhicunoscute, eventual si la anumite hoteluri, chiar daca in functie de starea de sanatate si de recomandarea medicului pensionarii pot alege si alte statiuni, ca si alte perioade de tratament. De aceea, din acest an, pensionarii pot opta fie pentru trei statiuni intr-o anumita luna a anului, fie pentru o singura statiune, dar in trei luni ale anului. In felul acesta cresc sansele de a obtine un bilet de tratament intr-o anumita statiune sau intr-o perioada de timp anume.
– Care sunt criteriile de repartizare a biletelor in statiunile de tratament balnear? Au fost cazuri de refuz din partea solicitantilor? Din ce motive?
– Repartizarea se face in ordinea depunerii cererilor, in limita locurilor disponibile si tinandu-se cont de starea de sanatate a solicitantului, pentru care trebuie, ca si in anii trecuti, recomandare medicala. Incercam sa tinem cont si de alte probleme ale solicitantilor, insa Casa de Pensii nu este agentie turistica. Au fost cazuri cand s-au refuzat biletele pentru ca nu am trimis in acelasi sejur un adevarat grup turistic, de vreo sase persoane – si vecinii, si prietenii, si cuscrii etc. Or, trimiterile se fac individual. Incercam sa nu despartim sotii, fratii, dar… Sau, alt exemplu: statiunea de pe bilet era cea ceruta, insa hotelul nu era pe gustul solicitantilor. Trebuie sa se inteleaga ca biletul de tratament este un drept de protectie sociala, individual, subventionat de catre stat. Un alt motiv de refuz al biletelor de tratament a fost data de inceput a sejurului. Sunt pensionari care insista sa plece in statiune la o anumita data pentru a evita, de exemplu, sa mai plateasca o luna de zile intretinerea.
Graziella CHITU