Prin Decizia 1398, din data de 21 octombrie 2009, Curtea de Apel Ploiesti a stabilit un lucru clar: un conducator auto care isi parcheaza, neregulamentar, autoturismul nu poate fi sanctionat contraventional de catre politia comunitara. Acest lucru este valabil oriunde in tara.
Decizia Curtii de Apel vine ca urmare a contestarii in instanta a unei amenzi de 500 de lei, primite de la politistii comunitari, de catre un taximetrist din Buzau, care a parcat in loc interzis. Citam din dispozitivul hotararii ramase definitiva si irevocabila: “Admite recursul formulat de catre reclamantul L.N. Modifica in parte sentinta pronuntata de catre Tribunalul Buzau (…) si constata nulitatea Hotararii Consiliului Local al Municipiului Buzau in ceea ce priveste art. 3, literele r si s”. Ce contine articolul respectiv, in baza caruia au actionat oamenii legii din Buzau ? La litera r) se scrie: “Constituie contraventie la normele privind intretinerea si folosirea strazilor si aleilor si altor drumuri publice (…) oprirea autovehiculelor pe trotuare, daca pentru circulatia pietonilor nu ramane un culoar de minimum 1,00 metri”. Iar litera s) a aceluiasi articol 3, face referire la oprirea autovehiculelor pe trecerile de pietoni, in intersectii, sensuri giratorii etc. Dar, pe de alta parte, prin HG 191/2006, se stipuleaza acelasi lucru: “se interzice oprirea voluntara pe trotuar, daca nu se asigura spatiu de 1 m pentru trecerea pietonilor”. Sau: “se interzice oprirea vehiculelor pe trecerile de pietoni (…) in intersectii, inclusiv cele cu sens giratoriu”.
Dar, cum prin lege se spune clar ca “hotararile consiliilor locale sau judetene pot stabili si sanctiona contraventii doar in masura in care in domeniile respective nu sunt stabilite contraventii prin legi, ordonante sau Hotarari ale Guvernului” rezulta ca, “hotararile prin care s-au stabilit contraventii cu nesocotirea acestui principiu sunt nule de drept”.
Pe cale de consecinta, Curtea de Apel Ploiesti a constatat nulitatea acestor doua prevederi ale Consiliului Local Buzau. Ca urmare, competenta in ceea ce priveste sanctionarea contraventionala a celor care parcheaza pe trotuare o au numai politistii din cadrul Serviciului Rutier, nu si cei de la Politia Comunitara. De altfel, dupa cum ne-a mai precizat magistrat Simona Buzoianu, decizia are caracter de jurisprudenta, fiindca nu se refera la un caz izolat, cat timp priveste o categorie anume: taximetristii si, implicit, soferii. “Orice conducator auto sanctionat de un politist comunitar poate invoca hotararea Curtii de Apel Ploiesti, in fata oricarei instante, aceasta fiind definitiva si irevocabila”.
Reprezentantii Politiei Comunitare Ploiesti ne-au declarat ca nu au cunostinta de aceasta decizie, insa nu au dat amenzi pentru stationare pe trotuare sau parcari, ori in intersectii si sensuri giratorii.
Fl.TANASESCU