Costurile modernizării unor străzi din Băicoi – supraevaluate cu 565.000 lei!

Dumitru Constantin

Dintr-o simplă întorsătură de condei bugetul Primăriei Băicoi – mai precis, al contribuabililor acestui oraş – a fost văduvit de 565.381 de lei, şi asta numai de pe urma unei singure investiţii! La această sumă se adaugă 114.196 de lei, reprezentând majorări de întârziere, percepute de către inspectorii Camerei de Conturi Prahova. Aşadar, în total, vorbim despre un prejudiciu de 679.577 de lei (peste 128.000 de euro), pentru care, evident, cineva trebuie să răspundă.
Această afacere cu cântec s-a derulat în intervalul 2009 – 2013, perioadă în care la Băicoi a fost realizată investiţia “Lucrări de reparaţii, întreţinere şi modernizare străzi”, finanţate din bugetul local. Anunţul de achiziţie a lucrării a fost publicat în SEAP sub nr. 89757/29 octombrie 2009, iar criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Ulterior, comisia de evaluare a declarat câştigătoare firma EURO GRUP DG TRANSPORT SRL Bucureşti, încheind acordul-cadru de lucrări nr. 6879/21.07.2010, modificat şi completat printr-un act adiţional din 17.01.2013, în sensul înlocuirii executantului cu firma CARSON CONSTRUCTION SRL Corbeanca, judeţul Ilfov.
În urma analizării documentaţiei, inspectorii amintitei instituţii au constatat, de pildă, că, la articolul de deviz TSDO7G1, deşi preţurile unitare din ofertă erau în valoare de 19,88 lei/100 mc la manoperă şi 370,2 lei/suta mc la utilaj, în situaţiile de lucrări executate au fost înscrise cu totul alte preţuri, evident mult umflate: 39,76 lei şi, respectiv, 401,05 lei! Nu mică le-a fost mirarea inspectorilor când au depistat că acest şmen a fost practicat în alte trei tipuri de lucrări aferente investiţiei amintite. Astfel, a fost achitată ilegal suma de 565.381,67 de lei, “reprezentând cantităţi de lucrări la preţuri supraevaluate, înscrise şi încasate nejustificat de constructor prin situaţiile de plată întocmite”.
În altă ordine de idei, surprinzător este şi faptul că formula de ajustare a preţului nu a fost precizată de achizitor în documentaţia de atribuire a investiţiei, fiind pentru prima oară înscrisă în acordul-.cadru de lucrări nr. 6879/21.07 2010, deci restul firmelor concurente nu aveau cunoştinţă de această posibilitate, la momentul elaborării ofertelor. Prin urmare, această formulă nu putea fi introdusă în acordul-cadru şi în contractele subsecvente, întrucât afecta serios concurenţa loială, creând un avantaj clar firmei a cărei ofertă a fost declarată câştigătoare. În consecinţă, conducerea Camerei de Conturi Prahova va emite o decizie de recuperare a prejudiciului amintit, iar în cazul în care primarul oraşului Băicoi – Gheorghe Ciprian Stătescu, nu se va conforma, va fi sesizată instanţa de judecată.