V. S.

Controalele făcute de inspectorii sanitar-veterinari în unități de comercializare a peștelui, abatoare, carmangerii, restaurante, fast-food-uri, cantine, brutării și patiserii, unități de catering, depozite alimentare, centre de prelucrare a laptelui, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități mobile de vânzare, precum și în trafic, s-au lăsat cu amenzi consistente. Astfel, numai în perioada 11-16 aprilie, inspectorii D.S.V.S.A. Prahova au desfășurat controale în 356 de unități din sectorul alimentar, pentru neregulile constatate fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 120.000 de lei. Principalele nereguli constatate de inspectorii D.S.V.S.A. Prahova au fost etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea condițiilor de igienă și comercializarea produselor din unități fără a deține document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.
Pe de altă parte, în contextul epidemiologic actual sub raportul pestei porcine africane (PPA), Pestei Micilor Rumegătoare (PRM) și ținând cont de apariția unor focare de febră aftoasă în Ungaria și Slovacia, au fost intensificate controalele în trafic vizând transporturile de animale vii, carne și produse din carne provenite de la acestea și în exploatațiile comerciale. În urma controalelor din trafic, au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale în cuantum de 9.000 de lei, iar în urma controalelor comune efectuate cu reprezentanții Poliției Prahova a fost aplicată o sancțiune contravențională în cuantum de 50.000 de lei.
DSVSA Prahova recomandă să achiziționați produse alimentare destinate consumului uman doar din unități sau spații autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor cum ar fi magazinele, piețele sau târgurile supravegheate. Evitați achiziționarea alimentelor din surse neautorizate, precum vânzători ambulanți sau din portbagajele mașinilor. Examinați cu atenție aspectul, mirosul și consistența produselor. Nu cumpărați alimente cu miros neplăcut, culoare sau textură modificată sau care prezintă mucegai. Verificați etichetele pentru informații despre termenul de valabilitate, condițiile de păstrare și proveniența produsului. Depozitați alimentele perisabile cât mai curând posibil după cumpărare în frigider, respectând indicațiile de pe etichetă.
Pentru sesizarea neregulilor în domeniul siguranței alimentare, cetățenii pot apela numărul de telefon 0244/571751.