F.T. 

Aproximativ 150 de sindicalişti din cadrul Direcţíei Silvice Prahova au participat, ieri, la mitingul de protest prin care şi-au arătat nemulţumirea faţă de transformarea Regiei Naţionale a Pădurii (RNP) în societate comercială.
La mitingul organizat în Piaţa Victoriei din Bucureşti au fost prezenţi aproximativ cinci mii de protestatari. Potrivit informaţiilor primite de la inginerul Gheorghe Popescu, liderul sindicaliştilor din cadrul Direcţiei Silvice Prahova şi vicelider al Sindicatului din Silvicultură «Silva» – care ne-a trimis şi fotografia alăturată – , «participanţii la protest au susţinut că pădurea nu trebuie privită strict numai prin prisma laturii economice, ci şi prin funcţiile sale ecologice şi sociale. Cu referire la partea economică, s-a reiterat faptul că, în ipoteza în care Guvernul consideră că se poate obţine un profit mai mare, angajaţii din sistem sunt deschişi oricăror propuneri. Dar, în condiţíile în care de activităţile economice ale RNP se vor ocupa anumite societăţi comerciale, există riscul ca acestea să încapă pe mâinile unor anumite grupuri de interse».
«Nu înstrăinaţi pădurile statului. Nu privatizaţi pădurea!», «Nu vă bateţi joc de pădurile României!» sau « Nu faceţi experienţe cu pădurea românească!» au fost câteva dintre scandările silvicultorilor care au participat, ieri, la mitingul din Piaţa Victoriei.
Nu în ultimul rând, la protestul de ieri a mai fost solicitat Guvernului să fie analizată problema retrocedărilor abuzive.
Reamintim că, la inițiativa Guvernului, a fost promovat un Proiect de lege pentru modificarea și completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, adoptat în mare grabă în ședința din 19.12.2022, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Potrivit Proiectului, iniţiat şi aprobat de Executiv, activităţile comerciale ale regiilor autonome (printre care se numără şi RNP – Romsilva) vor trebui organizate în societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii.