V. Stoica

Unul dintre deținuții aflați în Penitenciarul Ploiești a reclamat la Avocatul Poporului, printr-o petiție înregistrată la această instituție pe 16 noiembrie, condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, precum și unele probleme personale pe care acesta pretinde că le are în relația cu ceilalți deținuți și lipsa de reacție a reprezentanților închisorii de la Ploiești în acest context.
Potrivit Recomandării nr. 167/29 noiembrie 2022, Avocatul Poporului, deținutul custodiat în Penitenciarul Ploiești a sesizat instituția printr-o petiție în care a prezentat unele nemulțumiri pe care le privind condițiile de cazare, în mod special. Astfel, potrivit documentului emis de Avocatul Poporului, deținutul a susținut că, deși se află într-o secție destinată deținuților vulnerabili, ”este scos la instanță cu alți colegi de secție cu care se află în conflict”, că geamurile sunt prevăzute cu gratii și plase mici astfel că nu se asigură o aerisire corespunzătoare a camerei, că nu sunt conforme condițiile de detenție, dar și că în cameră sunt ploșnițe, gândaci și mucegai, iar toaleta este înfundată. O altă sesizare vizează faptul că a formulat mai multe cereri de transfer care nu i-au fost aprobate.
În baza acestei plângeri, Avocatul Poporului a dispus o anchetă, care a avut loc la Penitenciarul Ploiești pe data de 23 noiembrie, în prezența directorului penitenciarului și a directorului adjunct pentru Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar.
Concluziile la care au ajuns reprezentanții Avocatului Poporului în urma vizitei de la închisoarea din Ploiești au vizat toate cele semnalate de către deținut, însă recomandarea emisă pe 29 noiembrie face referire doar la continuarea operațiunilor de igienizare – dezinsecție, deparazitare, deratizare – astfel încât ”Penitenciarul Ploiești să devină conform cu Anexa nr. 4 din Normele obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate”, directorul Penitenciarului Ploiești urmând să informeze Avocatul Poporului cu privire la măsurile dispuse.