Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia să descopere amănunte dintre cele mai interesante despre istoria fotbalului de pe raza judeţului nostru. După ce, ani la rând, v-aţi delectat cu extraordinarele materiale semnate de Constantin Dumitru – Plopeni, vă propunem câteva episoade culese dintr-o altă sursă, lucrarea în trei volume intitulată „O istorie a fotbalului câmpinean”, apărută în 2020, sub semnătura jurnalistului Octavian Cojocaru.

În acest episod ne delectăm cu câteva meciuri amicale. Partidele de pregătire oferă de multe ori spectacole foarte agreabile, ştiut fiind faptul că nu prezintă nicio miză. Nefiind la mijloc miza punctelor sau a unor calificări, jocurile de antrenament devin, de multe ori, mult mai spectaculoase decât partidele cu miză, unde jucătorilor li se cere permanent să nu se abată de la indicaţiile tactice. În amicale, fotbaliştii mai arată şi ce calităţi tehnice au, îndrăznesc un dribling în plus, o pasă mai riscantă, un şut deosebit. De-a lungul anilor, Câmpina a avut parte de multe amicale de vis. Stadionul de la Poiana Câmpina a fost deseori gazda naţionalelor, de la cele de juniori până la cea mare, a multor cluburi din prima divizie (aici intervenea avantajul geografic. Când mai toate formaţiile cu ştaif dădeau năvală în cantonamente pe Valea Prahovei, aproape mereu jucau un meci şi la Câmpina, fiindcă şi gazonul era unul foarte bun). La începutul anilor 90, de exemplu, la Poiana s-a jucat un amical Dinamo – Heerenveen, scor 2-0. Iar dinamoviştii din oraş i-au văzut în tricoul olandezilor pe Rodion Cămătaru şi pe Ioan Andone.
În anii 50- 60, la Câmpina veneau adeseori formaţii din Bulgaria sau URSS, iar în 1959 a ajuns la noi şi celebra Spartak Trnava, multiplă campioană a Cehoslovaciei. Victoria le-a revenit slovacilor cu 4-1. În 1978, după mult aşteptata promovare din C în B, Poiana a avut un alt amical de neuitat, cu naţionala Tanzaniei, câştigat de câmpineni cu 2-0!
Să ne oprim însă asupra unor meciuri amicale cu adevărat deosebite. Detaliile au fost culese din lucrarea „O istorie a fotbalului câmpinean”.

1946: L-au umilit pe Baratky
Să privim un pic dincolo de cadrul oficial pentru a realiza valoarea grupării Astra Poiana, care a promovat en-fanfare. 4 septembrie 1946 trebuie să rămână o dată înscrisă cu litere de aur în istoria fotbalului câmpinean. Astra Română Poiana, echipă de Categoria C, a „măturat” cu Libertatea Oradea (fosta CAO), prim divizionară, care, după meciul din etapa a doua din Categoria I cu Rapid, pierdut cu 3-1, a jucat un amical și la Câmpina.
În lotul deplasat pentru aceste meciuri s-au regăsit Vecsey, Melan, Spielmann, Bodo, Serfozo și Iuliu Baratki, poate cel mai mare produs al fotbalului românesc în perioada interbelică. Cine era Libertatea, fostă CAO, în acei ani? Cu doi ani înainte de umilința de la Câmpina, în ediția 1943 – 1944 a fost prima echipă din afara Budapestei care a câștigat campionatul Ungariei (n.a. – era în perioada Diktatului de la Viena, când Ardealul de Nord a fost smuls din trupul țării)! Și nu oricum, ci cu 13 puncte în fața următoarei clasate, Ferecvaros. Iar peste alți trei ani, la finalul ediției 1948 – 1949, avea să se încoroneze și campioana României! Pe echipa asta, o divizionară C din Câmpina a bătut-o, ce-i drept, într-un amical, cu 4-0! Iată cronicuță din Sportul Popular (4 septembrie 1946, pag 4):
În match amical Astra Română (Câmpina) a învins Libertatea Oradea cu 4-0 (2-0)
CÂMPINA (prin telefon, de la corespondentul L. Popescu). Azi a jucat în orașul nostru echipa divizionară Libertatea din Oradea, care a jucat Duminecă La București cu CFR. După un joc spectaculos formaţia locală Astra Română a reușit o splendidă victorie dispunând de divizionari cu scorul categoric de 4-0, după ce la pauză conduceau cu 2-0. Goalurile au fost înscrise de: Mărgineanu (2), Balenka (n.a. – Panenka) și Miron (n.a. – Tiron).

1948: Fabulosul amical cu Dinamo

În mijlocul turului Diviziei C, pe 9 octombrie 1948, la Câmpina venea Dinamo. Echipa căreia Poiana îi va deveni „satelit” între 2000 și 2003 s-a impus cu un scor uluitor chiar și pentru acele timpuri, când se juca „cu basca-n cap” și când singura tactică era cea ofensivă: 8-7! Dinamo se înființase pe 14 mai 1948 (asta e data oficială, dar cea reală este înainte de 11 aprilie). În timp, a devenit a doua cea mai titrată formație din istoria fotbalului românesc. Acesta a fost, probabil, cel mai tare meci amical desfășurat vreodată la Câmpina.
Astra Română Poiana – Dinamo A București 7-8 (4-7)
Marcatori: Gh. Ionescu (4, 29, 42 și 68), Bădulescu (44, 55, 66) / Marin Apostol (2, 3, 33), Farcaș (23, 25 și 74 – penalty), Moisescu (5 și 18)
Astra Română Poiana: Sălcudea­nu – V. Crețulescu, N. Vasilescu – Gor­gan, S. Stancu, Barbu Filip – Șt. Mărgi­neanu, Ionescu M Gh.(?), Ionescu George, Bădulescu, Gălățeanu
Dinamo A: Lăzăreanu – Teodorescu I, Teodorescu II, Simionescu – Angelo Niculescu, Șiclovan – Farcaș, Marin Apostol, Moisescu, Mihai, Naciu
Arbitru: D. Munteanu (Ploiești) Sportul Popular (luni, 11 octombrie 1948)

Ianuarie 1991. Au umilit Steaua, au făcut egal cu Dinamo. Dar apoi au ­retrogradat!
Cel mai spectaculos rezultat dintr-un amical post-revoluţionar a fost, cu siguranţă, Poiana – Steaua 4-1, din ianuarie 1991. Florin Stoica, Florin Stăncioiu, Gabriel Tismănaru, Alin Postolache şi restul colegilor lor au umilit o echipă care încheiase campionatul anterior pe locul 2, care în acea ediţie de Divizia A era tot pe locul 2, şi care îi avea în componenţă pe Ilie Dumitrescu, Marian Popa, Daniel Gherasim, Ilie Stan, Daniel Minea (el fusese titular în 1989 în finala Cupei Campionilor Europeni: AC Milan – Steaua 4-0!), dar şi pe Dorinel Munteanu şi Gheorghe Mihali.
Ultimii doi erau încă jucători legitimaţi la Inter Sibiu, dar Steaua i-a luat în pregătire. Până la urmă, cei doi aveau să fie furaţi de Dinamo. Dar golul Stelei la Câmpina l-a marcat chiar Dorinel Munteanu! În aceeaşi iarnă, Poiana Câmpina mai realizase un alt scor interesant într-un amical cu Dinamo, 2-2.
Paradoxal, în campionat Poiana n-a mai jucat la acelaşi nivel şi a retrogradat în Divizia C!

Poiana a jucat de mai multe ori cu naţionala României!
Cel mai galonat adversar al Poianei în amicale a fost, fără doar şi poate, prima reprezentativă a României. Vă propunem caseta tehnică a unui meci al Poianei cu naţionala, disputat la Ploieşti, pe 12 decembrie 1965.
România – Poiana 5-2 (3-1)
Marcatori: Matei (16 și 67), M. Dridea (26), Badea (30), Moldoveanu (65) / Bontaș (34), Mateescu (47)
ROMÂNIA: M. Ionescu – Pahonțu, Boc, Dan Coe, Mocanu (Florea) – D. Popescu, Dragomir – Matei, M. Dridea, Al. Badea, C. Moldoveanu (V. Dridea)
POIANA: Szabo – Șovăială, V. Postolache, Mărculescu, Mateescu – Rotaru, Gh. Zamfir (S. Cruceru) – Bejan, A. Iordache, Bontaș (C-tin Voicu), M. Matei.
Mai mult, înainte să plece la ultimul Campionat Mondial la care a participat, cel din Franţa, din 1998, naţionala României a jucat pe stadionul de la Poiana Câmpina un amical cu Cimentul Fieni, câştigat cu 2-1. Ultimul test a avut loc la Izvorani, chiar contra Poianei Câmpina, iar tricolorii au învins cu 5-0!