V. Stoica

Radu Tudoran, autorul unuia dintre cele mai cunoscute și îndrăgite romane de aventuri, sursa ecranizării care a ținut generații întregi cu sufletul la gură – ”Toate pânzele sus!” -, va fi comemorat, vineri și sâmbătă, în cadrul unei serii de evenimente ce se vor desfășura în Blejoi, comuna natală a scriitorului.
La 30 de ani de la plecarea sa din această lume, imaginea lui Radu Tudoran a rămas vie printre locuitorii comunei Blejoi, acolo unde, în anul 2010 (foto arhivă), la centenarul nașterii marelui scriitor, una dintre școlile localității a primit numele prozatorului care a văzut lumina zilei pe 8 martie 1910, iar la omagiere au fost prezenți și actori ai filmului care le-a fermecat copilăria multora dintre noi. În acest an, vor lipsi Ion Besoiu și Ion Dichiseanu (actorii care i-au interpretat în pelicula ”Toate pânzele sus!” pe Anton Lupan – căpitanul goeletei ”Speranța” și Pierre Vaillant, prietenul pierdut pe mare), ambii plecați dintre noi, organizatorii manifestărilor din zilele de 18 și 19 noiembrie – Primăria Blejoi, Parohia Blejoi și invitații lor de marcă – au pregătit un program special, dedicat memoriei scriitorului Radu Tudoran.

Vineri, 18 noiembrie, la exact 30 de ani de la trecerea în lumea celor drepți a marelui prozator, începând cu ora 18.00, vor avea loc o expoziție de carte prezentată de Editura Eikon, însoțită de un cenaclu literar, un recital instrumental susținut de elevii Colegiului de Artă Carmen Sylva din Ploiești și un moment artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale ”Radu Tudoran” Blejoi și un concert de pricesne.
Un alt moment special este cel în care Cătălina Albu, care a refăcut – împreună cu soțul său, Marius Albu – traseul goeletei „Speranţa“, din romanul „Toate pânzele sus!“, va împărtăși tuturor celor prezenți în Sala Polivalentă din Blejoi din aventurile trăite în timpul călătoriilor de peste mări și țări, pe urmele căpitanului Anton Lupan.
Sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 16.00, tot în Sala Polivalentă Blejoi, vor avea loc un concert de muzică folk și un recital de poezie, invitați – Dinu Olărașu și Tituș Constantin. Autoritățile locale, primarul Adrian Dumitru și consilierii locali, preotul paroh Bogdan-Costin Georgescu și Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români  – filiala Blejoi, au pus suflet lângă suflet pentru o manifestare comemorativă dedicată unuia dintre cei mai iubiți fii ai comunei Blejoi – Radu Tudoran.