George Marin

În sala de la subsolul mall-ului de la Piața Sudului, Activ Prahova a avut de disputat un meci important, nu decisiv, împotriva echipei cu care concurează pentru șefia seriei, Știința București, retrogradată din Liga Florilor. Echipa bucureșteană are în componență trei ex-ploieștene, Diana Lăscăteu, Ana Maria Șerban și Ionela Leuștean, și tinde către revenirea în primul eșalon, așa cum și Activ Prahova și-a propus.
Înfrângerea la un gol arată că minima diferență a fost făcută de un dram de ceva… Chiar dacă jocul nu a avut un ritm, o calitate aidoma celor din Liga Florilor,în varianta „live” a avut o intensitate care a necesitat o revedere a înregistrării pentru a putea găsi acel „dram de ceva” despre care pomeneam.
„Bufnițele” au deschis scorul, dar tot ele au înregistrat și prima ratare din meci. Echilibrul s-a menținut timp de opt minute, până când gazdele au marcat trei goluri consecutive, urmate de altă serie de patru, timp în care fetele noastre au avut trei atacuri consecutive ratate. Dacă mai adăugăm o altă serie de trei goluri bucureștene împănată de alte ratări ale noastre aflăm scorul pauzei. Desigur, Diana Diaconu a apărat câteva mingi, dar nu a fost suficient pentru a păstra un ecart mai mic.
La reluare, „bufnițele” au trecut în rolul gazdelor în ceea ce privește seriile de trei goluri, apărarea ploieșteană a fost mult mai mobilă, mai decisă, închizând mai bine spațiile, în timp ce gazdele pierdeau din turație. De asemenea, chiar dacă au mai fost ratări – ce păcat de cele din final! – au fost, totuși, mai puține ca în primul mitan. Cu cinci minute înainte de final, avantajul gazdelor se redusese la un gol. Așa a rămas până la final.
Unde să căutăm acel „ceva” despre care vorbeam? Să fi existat un dram de descumpănire produsă de anumite decizii ale arbitrelor în minutele de până la miezul primei părți? Să fi fost mai puțin tolerate faulturile dure la care au fost supuse „bufnițele”, în special Patricia Vizitiu, principala aruncătoare? Sau arbitrele să nu fi avut dramul de permisivitate la adresa acțiunilor dure ale Adinei Bizău? Să fi lipsit fetelor noastre un dram de stăpânire de sine? Să fi lipsit un dram de luciditate în fața semicercului, gândindu-ne că deseori s-a țintit portarul și nu plasa porții? Să fi venit mai repede un dram de îndârjire în joc, dar în limita evitării sancțiunilor disciplinare? Sau să se fi căpătat mai repede un dram de încredere în victorie?Sau să se fi manifestat un dram mai mare de echilibru din partea celor două arbitre în aprecierea fazelor similare din joc, în special în momentele decisive din partea secundă? Sau să fi fost câte un dram din fiecare?
O mică remarcă despre profesionalismul proaspătului cuplu internațional EHF Murariu (Lungu, înainte de căsătorie) –Paraschiv: ele au purtat șorturi negre și bluze gri. Să fie atât de sărace încât să aibă un singur set de echipament sau putem considera că s-au pregătit „perfect” pentru un meci important? Nu v-am spus culorile în care au jucat echipele? Gazdele au avut șort negru și tricou galben, „bufnițele” au avut șort negru și tricou negru cu gri. De aceea, în două sau trei rânduri, fetele noastre au avut tentația vizibilă să paseze „coechipierei” Murariu sau Paraschiv.

CSU ȘTIINŢA BUCUREȘTI – ACTIV PRAHOVA PLOIEȘTI 25-24 (16-11)
Știinţa: E. Anghel (8 intervenții), R. Kayumova (4), A. Toma – B. Marin (6 goluri), D. Lăscăteu (5), A. Șerban (4), A. Gîjulete (4), A. Petre (3), A. Gădăleanu (1, din „7 metri”), I. Leuștean (1), A. Bizău (1),D. Petrea, M. Niculae, A. Sărăcin, I. Mișu. Antrenori: Sorin Bîrză, Paul Ghiorghiu.
Activ: D. Diaconu (10 intervenții), I. Paraschiv (1 „7 metri”), M. Dumitriu – M. Arvatu (8 goluri, 2 din „7 metri”), P. Vizitiu (5), D. Andrița (5), G. Moldoveanu (3), C. Sava (2), A. Arvatu (1, din „7 metri”), L. Tămaș, F. Popescu, A. Dumitrașcu, A. Ivanenko, Z. Csavar, D. Grădișteanu, R. Gavrilă. Antrenori: Dragoș Dobrescu, Robert Comendant.
Minute penalizare: 12 – 16.
Au arbitrat: Goergiana Murariu, Mihaela Paraschiv (Neamț).