George Marin

… Pe linia de apărare petrolistă s-a aflat cel căruia staff-ul tehnic i-a remarcat calitățile și l-a transferat. L-am numit pe Leitner, portarul austriac debutant în prima ligă, cel chemat să îl suplinească pe Vâlceanu, ținut în afara lotului de o clauză din contractul de împrumut de la Voluntari. L-am selectat pe Leitner pentru radiografia noastră pentru că ne așteptam la un asalt la poarta ploieșteană gândindu-ne la situația din clasament a gazdelor.
Dacă Leitner a demonstrat certe calități la antrenamente, în meciul de sâmbătă el doar ne-a lăsat să le bănuim. Nu că nu ar fi vrut, dar a fost extraordinar de bine protejat, spre binele întregii echipe. Din punctul nostru de vedere, el a avut doar două momente foarte dificile de rezolvat în zona lui, examen pe care l-a trecut cu brio: periculoasa lovitură de cap trimisă de tânărul Ionuț Andres, respinsă în lateral cu o arcuire care ne arată că atenția, reflexele și detenta sunt bune (min. 28), și mingea mai întâi „ciupită” din fața adversarului apoi prinsă în careu, la una dintre ultimele faze ale jocului (min. 90+2), o fază care mi-a amintit de o situație similară rezolvată de Rică Răducanu într-un meci cu Tottenham (o tempora!). Diferența între cele două situații a fost că Rică a trebuit să sară mult mai sus. Discuția despre cealaltă diferență, Tottenham – Voluntari, o păstrăm pentru altă ocazie.
Lăsând deoparte vremurile nostalgice și revenind la analiza noastră, mai avem de discutat despre alt capitol important, anume intervențiile la centrări. Au vâjâit multe centrări prin careu, 31 în total, pe sus ori pe jos, dar numai trei au fost în zona în care portarul ar fi putut interveni, cele mai multe fiind trimise de ilfoveni înspre înapoi, pentru șuturi. Dintre acestea, Leitner a capturat două, la cea de -a treia având o ezitare, în aglomerația creată el fiind faultat în secvența următoare centrării venită dintr-o lovitură de colț (min. 49).
Cât privește șuturile trimise de cei de la Voluntari, cu piciorul sau cu capul, Leitner a avut emoții tari doar la lovitura lui Andres, deja menționată, la șutul mexicanului Omar Garcia, dar la care austriacul a fost „pe minge” (min. 39), la ristul exterior trimis de Droppa puțin alături (min. 45+1) și la „capul” lui Damașcan (min. 77). În aceste ultime două situații amintite, lui Leitner i-ar fi fost extrem de dificil să ajungă lângă bara îndepărtată pentru a salva. Celelalte șuturi trimise către buturile petroliste ori au ocolit cu mult poarta, ori l-au prins pe Leitner într-o poziție în care nu putea interveni (lovitura de cap a lui Nemeć, care se desprinsese de marcaj, min. 63). Mai degrabă, nici nu era recomandat ca Leitner să iasă din poartă la acest moment al slovacului, pentru că i-ar fi oferit atacantului și posibilitatea unei lovituri nu atât de tare precum a trimis-o, un eventual lob putând fi plasat peste apărătorul buturilor. Am remarcat că, la majoritatea acțiunilor adverse purtate pe părțile laterale, intuind și așteptând centrările, Leitner are tendința de a acoperi bara apropiată. O măsură utilă dacă nu vrei să iei gol pe la „colțul portarului”. Cu siguranță că staff-ul petrolist va despica firul în patru analizând celelalte aspecte tehnice în curtea proprie.
Leitner a jucat mult cu piciorul pentru că a repus mingea în joc, ori a primit pasă de la cei din linia de apărare. Nu s-a complicat, a trimis lung de cele mai multe ori, pentru siguranță și pentru angajarea lui Irobiso, pasele scurte, 80 % dintre ele, reprezentând repuneri în joc ale balonului de la careul mic.

Este prematur de tras o concluzie despre capacitatea lui Leitner de a da siguranță celor din fața sa după doar două meciuri în care a fost prezent pe teren, acesta și cel din Cupa României, contra Sepsi. Mai degrabă, putem vorbi despre siguranța pe care apărarea imediată i-a dat-o lui Leitner, ultima linie defensivă blocând o multitudine de baloane cu potențial periculos. Una peste alta, debutul a fost fericit, pentru că austriacul a ieșit din teren cu poarta neperforată, cu o victorie obținută, dar și cu speranța că actualul titular al postului, Vâlceanu, are un eventual înlocuitor pe care te poți baza.