Reprezentanţíi Poliţiei Române au făcut cunoscute rezultatele campaniei naţíonale „Atingeri Nedorite”, derulate la nivelul inspectoratelor judeţene, împreună cu Asociația ­«Telefonul Copilului», cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.
Campania, care a avut drept scop prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor, s-a derulat în perioada 16 noiembrie 2021- 31 mai 2022, beneficiari fiind 40. 450 de copii şi 10.000 de adulţi.
Potrivit directorului Insti­tutului de Cercetare și Preve­nire a Criminalității, comisar-­şef de poliţie Sorin Stănică, din cadrul Poliţíei Române, „campania Atingeri Nedorite“ și-a atins obiectivul. Și nu o spunem noi, polițiștii, ci o spun cifrele.
Din analiza infracțiunilor de agresiune sexuală cu victime minori realizată la nivelul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a rezultat faptul că majoritatea acestora au fost săvârșite de autori cunoscuți, multe fiind comise în mediul familial. Prin mesajele transmise, am reușit să convingem adulții care cunoșteau cazuri de agresiune sexuală asupra unor minori să vină și să raporteze, iar acest lucru ne motivează să continuăm activitatea pe această linie. Au fost situații în care victimele au fost agresate în mod repetat de același autor, ani la rând, până când au luat decizia de a sesiza.
Cazurile neraportate nu înseamnă că faptele nu se petrec, ci ele pot avea urmări foarte grave, la nivelul întregii comunități, dacă nu luăm măsuri. Nu este ușor, dar credem că doar împreună putem găsi soluții astfel încât copiii noștri să crească într-o societate sănătoasă.
Mulțumim partenerilor noș­tri, Asociația Telefonul Copilului, pentru sprijinul acordat în consilierea victimelor și familiilor acestora, precum și Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, fără de care demersul nostru nu ar fi avut ecou.”