V. Stoica

Ministerul Dezvoltării finanțează 1.496 de investiții, în 1.149 localități din România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat, ieri, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Lista proiectelor finanțate, în valoare totală de 7.126.942.691,89 lei, a fost publicată pe site-ul ministerului. Proiectele au fost depuse în cadrul primei runde de atragere de fonduri pe componentele Valul Renovării și Fondul Local din PNRR. Astfel, deocamdată, opt proiecte au fost aprobate din județul Prahova, potrivit documentelor făcute publice de Ministerul Dezvoltării. Este vorba fie despre asocieri între localități, fie despre localități de sine stătătoare care au depus cereri de finanțare prin Fondul Local, din Prahova fiind trimise spre verificare și aprobare 138 de proiecte, până la finalul primei runde de depunere a cererilor de finanțare. Deocamdată, au fost selectate Câmpina-Poiana Câmpina, pentru proiectul privind reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă, cu o valoare totală cu TVA de 24,8 milioane de lei; Ploiești-Ariceștii Rahtivani, pentru proiectul de înnoire a parcului de vehicule destinate transportului public, prin achiziționarea de autobuze electrice și stații de încărcare, cu o valoare totală de 62,92 milioane de lei; Gherghița – pentru proiectul privind achiziția unui microbuz care să deservească locuitorii comunei, cu o valoare totală de 1,17 milioane de lei; Slănic-Vărbilău, pentru reducerea emisiilor de carbon în orașul Slănic și realizare stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice din orașul Slănic și zonele adiacente, în valoare totală de 5,98 milioane de lei; Breaza-Adunați – pentru achiziția de mijloace de transport public – autobuze electrice de 10 metri pentru orașul Breaza și comuna Adunați, cu o valoare de 8,83 milioane de lei, Azuga-Bușteni, pentru proiectul de achiziție de mijloace de transport în comun nepoluante și stații de încărcare – 10,56 milioane de lei; Mizil – realizarea de piste de biciclete pe DJ 100H, proiect în valoare de un milion de lei cu TVA; Băicoi – pentru proiectul infrastructură verde în orașul Băicoi, cu o valoare totală de 3,72 milioane de lei.
Ministrul Dezvoltării a subliniat că vor fi publicate, în următoarea perioadă, și alte investiții care vor primi finanțare din PNRR, pe măsură ce unitățile administrativ-teritoriale vor răspunde solicitărilor de clarificări trimise de minister.
Pentru Fondul Local, au fost aprobate 1.062 de noi proiecte, în valoare totală de 3.807.408.652,86 lei, pentru care au depus cereri de finanțare 761 de unități administrativ-teritoriale. Proiectele vizează realizarea de sisteme inteligente de management local, piste pentru biciclete, achiziționarea de mijloace de transport electrice și stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice, construirea de locuințe pentru tineri și de serviciu pentru specialiști, precum și realizarea documentațiilor de amenajarea teritoriului și planificarea urbană.
Aceste 1.496 de proiecte li se alătură celor 43 pentru care au fost semnate deja contractele de finanțare prin cele două componente, ceea ce reprezintă un total de 1.539 de proiecte aprobate până în prezent.
Ministrul a amintit că, în cadrul primului apel de proiecte, pentru Valul Renovării au fost depuse 1.437 de cereri de finanțare, în valoare de 2,42 de miliarde de euro, iar pentru Fondul Local s-au primit 4.012 cereri, în valoare de 1,92 de miliarde de euro.