N. D.

Potrivit municipalității, la Ploiești continuă testarea gratuită Babeș-Papanicolau și HPV. Astfel, în data de 11 octombrie a.c., sosește, la Spitalul Municipal Schuller (strada Rudului nr. 65), caravana medicală din cadrul programului “Screening gratuit privind cancerul de col uterin” (test Babeș Papanicolau și HPV). ”Testările gratuite se vor desfășura în intervalul orar 09.30-17.30.
Pentru a beneficia de testarea gratuită Babeș-Papanicolau și HPV, înscrierile se pot face la numerele de telefon 0756140757 sau 0721933020 ori prin e-mail, la adresa: screening@asscploiesti.ro”, a precizat municipalitatea ploieșteană, prin intermediul unui comunicat.
Anunțul a fost făcut în contextul în care, la începutul lunii august a.c., Primăria Ploieşti a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, Asociaţia „Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA”, Fundaţia Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură, Asociaţia Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, în vederea punerii în aplicare a proiectului „Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce – SCCUT”. Proiectul vizează creşterea accesului la servicii medicale, oferite gratuit, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, pentru femeile între 24 şi 64 de ani, şi organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare şi tratament precoce al cancerului de col uterin, dintre care minimum 50% dintre beneficiare aparţin grupurilor vulnerabile. Activitatea de screening pentru cancerul de col uterin presupune testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV şi se desfășoară prin deplasarea unităţii mobile în anumite zone stabilite din municipiul Ploieşti. Inițiativa a plecat de la o serie de date centralizate, potrivit cărora cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate în România la femeile între 18 şi 45 de ani, iar programele organizate pe baze de screening şi-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalităţii prin cancer de col uterin cu până la 80%. Persoanele care vor fi depistate cu probleme de sănătate, în urma testării, vor beneficia de tratament gratuit şi suport medical din partea echipei medicale.