N.D.

Recent, în comuna Filipeștii de Pădure a avut loc un eveniment de promovare a școlii profesionale în sistem dual. Acțiunea a avut loc la inițiativa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Prahova și a Primăriei Filipeștii de Pădure, promovarea școlii profesionale în sistem dual fiind văzută ca o alternativă pentru rezolvarea crizei forței de muncă și dezvoltarea economică a comunei Filipeștii de Pădure.
Astfel, la acest eveniment au participat reprezentanți ai unor companii care își desfășoară activitatea pe raza comunei, atât inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județan Prahova, Ilona Rizea, cât și primarul comunei Filipeștii de Pădure, Ciprian Morărescu, prezentând avantajele sistemului dual pentru agenții economici și pentru elevi, la această întâlnire, alături de elevi și cadre didactice din cadrul Liceului Teoretic din Filipeștii de Pădure, fiind prezenți și consilieri locali.
De menționat că învățământul dual este o formă tripartită de organizare a învățământului profesional și tehnic, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-­teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ. Acest tip de învățământ se adresează absolvenților de clasa a opta, clasele de elevi pentru o anumită calificare fiind formate la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică. Pe baza contractului de parteneriat și a contractelor individuale de pregătire practică, operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice, dar și alte beneficicii pentru elevi.