V. Stoica

Odată cu venirea toamnei și cu eliberarea terenurilor agricole, în urma recoltei, pompierii prahoveni au început să aibă din nou probleme cu apariția incendiilor de vegetație uscată, care ar putea pune în pericol inclusiv zonele locuite. Echipajele de pompieri prahoveni au intervenit, cel mai recent, pentru localizarea și lichidarea a două incendii de vegetație uscată și deșeuri în localitățile Teișani și Valea Călugărească.
Reprezentanții ISU Prahova atrag atenția asupra utilizării focului deschis pentru curățarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuințele oamenilor, proprietăți sau la fondul forestier.
Pentru evitarea producerii acestor evenimente, pompierii atenționează că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă, iar arderea trebuie făcută doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi. De asemenea, este necesară supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului rezultat, fiind obligatorie și asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control. Pe de altă parte, adulții sunt responsabili de supravegherea copiilor, pentru a le limita accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc). Pompierii le reamintesc prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se, totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.