Violeta Stoica

Fosta Casă a Căsătoriilor din Ploiești este probabil unul dintre cele mai mari simboluri ale orașului! Când spui Casa Căsătoriilor, nu te gândești la imobilul nou în care se oficiază acum căsătoriile în Ploiești, ci la clădirea de vizavi, care a fost gazda momentelor unice (sau nu!) trăite de toți cei care au spus ”DA” în fața ofițerului stării civile.
Achiziționarea și ulterior refacerea acestei clădiri nu pare să fie o ”afacere” pentru actuala conducere a Consiliului Județean Prahova: bucureșteanul Iulian Dumitrescu, călărășeanul Dumitru Tudone și păuleșteanul Cristian Apostol. În ședința Consiliului Județean Prahova de luni, 31 octombrie, se va discuta un proiect inițiat de însuși președintele liberal al CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, în care se arată că instituția județeană pe care o conduce nu este dispusă să plătească suma de 900.000 de euro pentru a cumpăra acest imobil renumit pentru Ploiești și nu-și exercită dreptul de preemțiune pentru achiziționarea clădirii! Așadar, Iulian Dumitrescu nu este de acord ca instituția pe care o conduce – Consiliul Județean Prahova – să înceapă demersurile pentru achiziționarea monumentului de arhitectură impresionant, situat pe Bulevardul Independenței nr. 15. Însă Consiliul Județean condus de același Iulian Dumitrescu este dispus să cumpere 50 de căsuțe din lemn contra sumei de 10.000 de euro bucata, suma totală alocată pentru această licitație fiind de 2,5 milioane de lei. Deci, se poate?
Pe de altă parte, în aceeași zi, 31 octombrie, printre zecile de proiecte ce vor intra la vot în Consiliul Local Ploiești se regăsește și exercitarea sau neexercitarea dreptului de preemțiune pentru cumpărarea fostei Case a Căsătoriilor. Deci, în timp ce reprezentanții Consiliului Județean Prahova supun aprobării în cadrul ședinței din 31 martie, din start, neexercitarea dreptului de preemțiune (dreptul de a fi preferat la cumpărare), în cazul Consiliului Local Ploiești mai există – cel puțin teoretic – o șansă pentru ca imobilul să intre în proprietatea autorităților publice.