N.D.

O inedită expoziție – ”Fluturi în stomac” – va fi deschisă, din data de 9 septembrie, la Ploiești, la Palatul Culturii, prin intermediul căreia se dorește să fie prezentată publicului o paralelă între lumea fluturilor- anatomia și fiziologia umană.
Evenimentul este organizat în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, despre semnificația temei acestei expoziții dând detalii chiar organizatorii: ”Încă din cele mai vechi timpuri, fluturii au fost consideraţi cele mai gingaşe fiinţe. Au fost surse de inspiraţie pentru poeţi, pictori, designeri vestimentari, bijutieri şi cercetători, dar în ultima vreme a fost vehiculată expresia „fluturi în stomac”, supraestimată și folosită foarte des pentru a descrie emoţia persoanelor îndrăgostite.
Prin această expoziție încercăm să explicăm că senzația de ”fluturi în stomac” este un mecanism normal al organismului uman, în care sunt implicate multe organe interne și ”molecule ale fericirii” secretate de acestea și faptul că …fluturii nu trăiesc în stomac. Prin această expoziție încercăm să valorificăm patrimoniul cultural din cele două colecții ale muzeului – entomologie și anatomie – și să evidențiem legătura dintre om și celelalte viețuitoare de pe Pământ, ceea ce subliniază unicitatea tematicii Muzeului Omului din Ploiești”.
Expoziția menționată va fi organizată în holul muzeului, unde vor fi expuse exemplare deosebite de fluturi exotici și indigeni, preparate anatomice, texte cu informații bine documentate despre fluturi și despre fiziologia organelor interne umane, implicate în diverse situații la care este supus organismul uman pe parcursul vieții.
Totodată, potrivit reprezentanților Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, ”Zilele Patrimoniului European” vor fi celebrate și la secțiile Muzeul Flori de Mină şi Francisc I. Rainer din Cheia. Astfel, sub dictonul ”Ciucaș X3: Sport, Natură și Cultură !”, în data de 9 septembrie, orele 19.00 și 10 septembrie orele 9.00, vor avea loc piese de teatru pentru copii la cele două secții muzeale menționate, prețul biletului de intrare fiind 10 lei.