George Marin

Iată cum, prin prezența pe teren a acestei forțe a naturii – l-am numit pe Irobiso – atacantul pe care îl lăudam deunăzi, Diarra, începe să fie uitat. Sperăm ca el să nu fie uitat de tot de conducerea clubului, Diarra fiind, în continuare, o potențială sursă de venituri pentru club la o eventuală vânzare, mai ales în lumina informației făcută publică alaltăieri conform căreia malianul ar putea reveni la echipă. Probabil că Diarra este convins că trebuie să revină la Petrolul mai mult de încheierea perioadei de transferuri decât de acțiunea civilă intentată lui pentru recuperarea pagubelor produse de lipsa de la echipă.
Dar, să revenim. După golul marcat etapa trecută, în „deplasarea” cu Chindia, iată că Irobiso a înscris din nou (min. 22). Golul a fost unul de atacant de careu, speculând prompt respingerea portarului Pap (excelent reflex!), la lovitura de cap (excelentă și aceasta!) trimisă de Huja. Irobiso nu s-a limitat doar la atât. A creat și o fază la care, după ce a trecut de adversar în forță, pe lângă tușă, a ridicat privirea și a centrat pe jos, într-o zonă perfect liberă. Assist-ul ideal! Jair a deschis latul prea mult și a dat pe lângă poartă, de la câțiva metri, aflat singur cu portarul (min. 36). Irobiso mai încercase o asemenea manevră, dar centrarea fusese blocată (min. 18), după ce, anterior, tot el greșise pasa de angajare (min. 14). Mai mult, a creat panică în terenul advers ori de câte ori a fost cu balonul la picior și a încercat pătrunderi. Însă, la acțiunea petrecută în careul botoșănenilor, a preferat o pasă cu călcâiul în locul unui dribling (min. 38). În ultimul sfert de oră al mitanului prim, Irobiso și-a pus în valoare viteza și capacitatea combinativă, spațiile mai largi create convenindu-i de minune. Astfel, și nu numai în această perioadă a jocului, el s-a ridicat deasupra tuturor celor prezenți pe teren.

În perioada petrecută pe teren în al doilea mitan, chiar dacă a început-o ceva mai dificil, cu pase greșite (min. 47, 50) și reacție târzie (min. 48), Irobiso a plasat două mingi foarte bune pentru colegul său din linia de atac, Gicu Grozav, ambele baloane fiind jucate în careu. Dacă primul șut a fost blocat de „baricada” moldovenilor (min. 54), la a doua situație Grozav a intrat cu balon cu tot în poarta adversă (min. 64). Iar, ca goluri ce le-ar putea marca, l-am văzut pe Irobiso stând la pândă după baloane trimise către portar cum, pe vremuri, îl vedeam pe Dudu Georgescu. Totodată, Irobiso a făcut și presing atât cât echipa să se poată organiza.
Cifrele seci înregistrate de Irobiso ar păcăli, cu siguranță, dacă nu sunt puse în concordanță cu imaginile. De aceea am început analiza cu prezentarea celor mai remarcabile realizări de pe teren. Ar părea surprinzătoare cifrele din coloana „dueluri”. 33% câștigate pare un procentaj modest. În realitate, la majoritatea duelurilor, în special la cele aeriene, Irobiso a avut un adversar pe măsură, la fel de puternicul și experimentatul Kevin Boli. Vorbind de cele două dueluri pierdute în partea a doua (min. 63, 66), Irobiso nici nu a mai sărit împreună cu Boli, de unde și supoziția noastră referitoare la o posibilă ușoară accidentare, înlocuirea sa cu Măzărache (min. 71) survenind foarte repede. Surprind, plăcut, desigur, cifrele din coloana „recuperări”. Irobiso a cules baloane din „zona nimănui”, ceea ce arată intuiția sa și viteza de reacție pe care o are. În ceea ce privește driblingurile reușite (cele ratate apar în coloana „Mingi pierdute din posesie”), ele sunt mai multe decât am contabilizat la alți atacanți analizați, dar trebuie puse și în contextul posesiei reduse pe care Petrolul o înregistrează, de regulă. Conform lpf.ro, Petrolul a avut posesia a 33% din timpul de joc. Ceea ce mărește cifra înregistrată de Irobiso. Ca o curiozitate o spunem, singurul care l-a driblat pe Irobiso a fost portarul Pap, în colțul careului mare al adversarilor (min. 28)! Vorbind despre pasele greșite, care par a fi într-un procentaj ridicat (7 din 12 în primul mitan), fără a-i construi o scuză lui Irobiso, trebuie reamintit că, în general, atacanții greșesc mai multe pase, aceasta venind din firescul jocului, opoziția întâmpinată de ei fiind mai intensă decât cea de care se lovesc mijlocașii și, mai ales, apărătorii. Ar mai fi de semnalat cele două centrări, care, dincolo de eficiența demonstrată, descrisă anterior, arată zona largă pe care Irobiso a acoperit-o în timpul jocului, aceasta destabilizând apărarea adversă, la fel ca și manevrele de schimbare de locuri pe care portughezul de origine nigeriană le-a avut cu Gicu Grozav.
Așadar, lui Irobiso, ca și lui Tamaș, de altfel, i se poate pune eticheta „omul care ne trebuie”. De ce i-am zis „bomber”? Pentru că, iată, își ia în serios rolul de„ goleador”. Apoi, chiar dacă golurile sale de până acum nu au fost marcate prin șuturi fabuloase, el se va înscrie, cu siguranță, și cu viitoare astfel de realizări memorabile. La încălzirea dinaintea meciului a prezentat câteva mostre.