N.D.

* La sfârșitul săptămânii trecute, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a cerut operatorului să reia furnizarea

Deși, la sfârșitul săptămânii trecute, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a solicitat operatorului Termoficare Prahova SA să reia furnizarea, Ploieștiul este tot fără apă caldă – situația fiind valabilă și ieri – livrarea fiind sistată la data de 1 august a.c.
Vinerea trecută, în cadrul unei şedinţe extraordinare, CJSU Prahova a aprobat o hotărâre prin care, cităm, „se solicită operatorului Societatea Termoficare Prahova SA să asigure continuitatea serviciului de utilitate publică privind furnizarea agentului termic către populaţia de pe raza UAT Ploieşti”, în preambulul hotărârii fiind invocate, printre altele, Legea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice 51/2006, HG 557/2016 privind managementul tipurilor de risc şi OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.
De precizat că preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, a cerut autorităţilor, tot vinerea trecută, dar înainte de ședința CJSU Prahova, declararea unei situaţii de urgenţă la Ploieşti în problema sistării apei calde. Anunțul a fost însă unul sec, fără să se mai revină asupra acestuia și cu alte detalii: ”Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, i-a solicitat prefectului judeţului Prahova, Virgil Nanu, convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea constatării unei situaţii de urgenţă, în baza căreia CJ Prahova să preia reparaţiile utilajelor necesare livrării apei calde în municipiu. Pentru reluarea de urgenţă a livrării, CJ Prahova se oferă să suporte toate costurile”.
Reamintim faptul că aproape 130.000 de ploieşteni ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiază, din data de 1 august ac., de apă caldă ca urmare a unor lucrări care, conform operatorului de termoficare, vor dura minimum 30 de zile, afectată fiind inclusiv activitatea unităților sanitare. Demararea acestor lucrări a fost anunţată de noul operator al Ploieştiului – Termoficare Prahova SA – prin intermediul unor afişe lipite la scările de bloc, iar apoi printr-un comunicat de presă. La o zi după sistarea apei în tot Ploieștiul, preşedintele Consiliului Județean Prahova, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunţat rezilierea contractului de delegare a serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat în Ploieşti. Contractul pentru delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat pentru municipiul Ploieşti a fost câştigat, în luna mai a.c., licitaţia fiind organizată după ce fostul operator, compania Veolia Energie Prahova, a anunţat, în octombrie 2021, rezilierea înainte de termen a contractului în baza căruia asigura serviciul de alimentare cu energie termică pentru municipiul Ploieşti.
De adăugat faptul că, în continuare, administrația județeană și cea ploieșteană dau vina una pe alta pentru că Ploieștiul a rămas fără apă caldă, în continuare ”războiul” între cele două părți continuând atât verbal, cât și prin intermediul unor comunicate de presă. Pe de altă parte, tot vinerea trecută, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Prahova, Eugen Cristescu, care a inițiat și seria protestelor în stradă, în centrul Ploieștiului,a făcut publice o serie de răspunsuri la întrebările adresate operatorului de termoficare, încercând să afle când va fi reluată furnizarea apei calde.
Se pare, însă, că Ploieștiul va mai rămâne ceva vreme fără apă caldă, iar asta se vede clar chiar din răspunsurile operatorului de termoficare formulate de președintele UAP Prahova: ”Situația precară a singurei surse de furnizare a apei calde din platforma CET Brazi, constatată de specialiști și autoritățile competente în domeniu, a fost motivul real care a condus la sistarea livrării apei calde în Ploiești. Astfel pentru a garanta siguranța în operare, din ­cauza stării tehnice critice a Cazanului de Apă Fierbinte 2 (CAF 2), este ­necesară repararea de urgență a acestuia. ­Tehnic, reluarea furnizării de apă caldă în Ploiești va fi posibilă după repararea CAF-ului menționat și avizarea de către autoritățile competente și a autorității contractante. Estimarea acestui proces este de 30 de zile de la data avizării. Întrucât la acest moment nu ne-a fost predată nici o altă sursă de producere a apei calde pe platforma CET Brazi, în perioada de reparare a CAF 2 nu se poate asigura necesarul de apă caldă în ­Ploiești. Pe termen lung, conform planului de investiții, a fost prevăzută instalarea de motoare termice în ­cogenerare de înaltă eficientă și reducere a emisiilor, pentru asigurarea serviciului. ­Deocamdată nu au fost conturate soluții imediate și reale. Discuțiile continuă cu toate instituțiile publice implicate”.