* Masca va fi principalul instrument împotriva noului val de COVID-19 aşteptat în Germania în toamnă, potrivit unui plan prezentat de guvernul de la Berlin, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres. Purtarea măştii este şi acum obligatorie în Germania în transportul public, în sistemul sanitar şi în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.
Conform planului prezentat, masca va fi obligatorie şi în transportul aerian, iar pentru accesul în centrele sanitare şi cele de îngrijire a vârstnicilor va fi obligatoriu şi un test de COVID-19 negativ, cu excepţia persoanelor recent vaccinate sau trecute prin boală cu puţin timp în urmă.
Landurile germane vor putea impune de asemenea purtarea măştii în alte spaţii închise, excepţii fiind prevăzute pentru activităţile sportive, pentru cele culturale şi sectorul HoReCa. Însă persoanele care vor beneficia de aceste excepţii vor fi cele vaccinate anti-COVID-19, care prezintă un test negativ ori au trecut prin boală, deci persoanele care vor prezenta certificatul verde. Cât despre şcoli, masca va putea fi impusă numai dacă autorităţile regionale estimează că altfel nu pot fi menţinute cursurile cu prezenţă, purtarea ei putând fi stabilită ca obligatorie şi în spaţiile deschise dacă nu poate fi păstrată distanţarea fizică.
Landurile germane vor putea de asemenea să apeleze la testarea obligatorie în şcoli, grădiniţe şi centre pentru refugiaţi.