România – Suedia, în sferturile FIBA U18

Echipa națională de baschet masculin U18 a reușit să câștige ultimul meci din Grupa C a Campionatului European – Divizia B, cu Portugalia, calificându-se de pe prima poziție în sferturi, iar astăzi va reveni în Sala ”Olimpia” cu un duel contra Suediei, în cea de-a doua fază a întrecerii.
Meciul dintre România și Portugalia, decisiv pentru tricolori în perspectiva calificării în sferturile de finală ale FIBA U18 European Championship – Division B, a umplut sala ”Olimpia”, peste 2000 de fani, printre care și ”colegi” ai celor de pe parchet – componenții lotului național masculin U16, tineri baschetbaliști legitimați la cluburi din Ploiești (CSM, CSȘ, iSports, Solaris), București (Slam, Laguna, Dan Dacian, Sportul Studențesc), Targoviște (CSS), urmărind confruntarea contra lusitanilor.
După trei succese și un eșec (cu Slovacia,chiar la debutul campionatului), elevii antrenorului Cătălin Tănase au ajuns la patru victorii, în ultimele patru meciuri, și, alături de Portugalia (care avea asigurată prezența în sferturi, la ora meciului) merg în faza a doua a întrecerii continentale.
Chiar dacă, la pauză, Portugalia conducea cu 33-26, iar apoi lusitanii s-au desprins la 12 puncte, scor 39-27, pe final, unul pe muchie de cuțit, dramatic, tricolorii au reușit să recupereze ecartul, egalând în ultimele secvențe ale sfertului 3, apoi România a preluat conducerea, scor 47-46, și a gestionat excelent finalul, impunându-se cu 53-49 , bucuria fiind cu atât mai mare cu cât cel mai eficient jucător al tricolorilor a fost prahoveanul Lorenzo Diaconescu (coeficient de eficiență de +17), care a încheiat cu 9 puncte, 11 recuperări (4 ofensive), 2 pase decisive, 2 intercepții, 2 capace, jucătorul legitimat la Zentro Basket Madrid fiind ”motorul” echipei.
Pentru Vulturi au înscris: Șomăcescu 10p, Diaconescu 9p 11 rec, Lungu 8p (2×3), Lăpuște 7p (2×3), Antonescu 6p (1×3), Pătru 5p (1×3), Oinaru 4p, Bănica 2p, Dumitru 2p.
Ocupând locul întâi în grupă, România va juca, în sferturile de finală, în compania Suediei, a doua clasată din Grupa D. Toate fazele finale se vor disputa la Sala Olimpia, din Ploiești, sferturile fiind programate vineri, 5 august. Meciul României va începe la ora 18:00.

Programul complet al ”sferturilor”, de astăzi, este următorul:
Danemarca – Olanda (ora 13,30),
Finlanda – Portugalia (15,45),
România – Suedia (18)
Bosnia Herțe­govina – Islanda (20,15)
Intrarea spectatorilor este liberă!