V. Stoica

La finalul săptămânii trecute, 729 de legumicultori, majoritatea din Balta Doamnei, Olari, Gherghița, Râfov sau Tomșani, au primit sumele aferente Programului Tomata, respectiv pentru ciclul I de producție – cultura de tomate în spații protejate. Astfel, în fiecare cont a intrat suma de 3.000 euro, ajungându-se la o valoare totală de 2.187.000 de euro.
Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură Județeană Prahova, toți beneficiarii au îndeplinit următoarele condițiile de eligibilitate conforme cu actul normativ în vigoare. Deputatul PSD de Prahova Bogdan Toader i-a sprijinit pe producătorii de legume din Prahova, în special prin solicitarea prelungirii programului Tomata. Bogdan Toader: ”Am susținut fermierii locali și voi fi întotdeauna alături de prahovenii care muncesc din greu pentru a scoate pe piață legume și fructe românești, de calitate! Zilele trecute, 729 de legumicultori – cei mai mulți proveniți din zonele cunoscute pentru solariile care se întind pe suprafețe imense, la Balta Doamnei, Olari, Gherghița, Râfov, Tomșani – au primit în cont câte 3.000 de euro pentru ciclul I de producție – cultura de tomate în spații protejate! Astfel, suma alocată doar în Prahova pentru beneficiarii programului derulat de Ministerul Agriculturii a ajuns la aproape 2.187.000 de euro. Bani de care fermierii au nevoie pentru a-și susține în continuare micile afaceri, menținute cu trudă numai de ei știută! Nu este ușor să beneficiezi de acești bani! Pentru a primi sprijinul financiar, legumicultorii au îndeplinit condițiile stabilite prin program, respectiv dovada că utilizează o suprafață de minimum 1.000 mp/ciclu de producție spațiu protejat, cultivată exclusiv cu tomate ciclul I de producție; că au obținut o producție minimă de 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate ciclul I de producție, dar și că au valorificat producția de tomate ciclul I de producție în perioada 1 martie – 1 iulie 2022”.
Pe de altă parte, anunță Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova, în această perioadă se desfășoară activitatea de depunere a cererilor de înscriere în Program pentru culturile înființate în spații protejate, ciclul II de producție, respectiv pentru tomate, ardei gras și/sau lung – capia, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde.
Termenul de depunere a documentelor pentru a beneficia de acest sprijin financiar este 25 iulie – 31 august 2022, inclusiv. Până la la finalul săptămânii trecute, la Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova se înscriseseră 718 legumicultori prahoveni.