• În 2021, producția de porumb din Regiunea Sud Muntenia, din care face parte și Prahova, a ocupat locul doi pe țară

N. Dumitrescu

Conform statisticilor, Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia, din care face parte și județul Prahova, a avut rezultate bune, anul trecut, nu doar la producția de grâu, ci și la aceea de porumb. Astfel, așa cum reiese din datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), cea mai mare cantitate de porumb boabe din ţară, respectiv 3,6 milioane de tone, a fost obţinută în 2021 în regiunea Sud-Est, locul doi fiind ocupat de regiunea Sud-Muntenia (formată din județele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), unde recolta a fost de peste 3,08 milioane de tone, pe locul trei fiind regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) cu aproximativ 2,83 milioane de tone, iar pe locul patru, regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, cu o cantitate de 1,73 milioane de tone de porumb boabe. Conform datelor statistice, România a ocupat anul trecut primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, cât şi al producţiei, cu 2,493 milioane hectare, respectiv 14.820.693 tone.
În ceea ce privește strict județul nostru, conform datelor solicitate Direcției pentru Agricultură Județeană Prahova, în 2021, suprafață totală cultivată cu porumb a fost de 49.788 ha, iar anul acesta a fost însămânţată cu aceatsă cultură o suprafaţă de 48000 ha. Producția medie a fost, anul trecut, de 4.864 kg/ ha, iar producția totală a fost de 242.198 tone de porumb, cele mai bune recolte fiind înregistrate la Bărcănești – 7.368 kg/ ha, Puchenii Mari – 7.264 kg/ha, Baba Ana – 6.821 kg/ha, Drăgănești – 5.938 kg la ha. În ceea ce priveşte producţia de anul acesta,
întrebată dacă atât cultura de porumb, cât și alte culturi suferă, deja, din cauza secetei, aşa cum se întâmplă în multe zone din ţară, conducerea direcției menționate ne-a precizat: ” Atât cultura de porumb, cât și celelalte au nevoie de aport de apă. Toate culturile suferă de pe urma temperaturilor atmosferice și a lipsei precipitațiilor”.