Cel mai important site de profil din baschetul nostru, www.baschet.ro, anunță că, pe lângă EuroCup, Basketball Champions League și FIBA Europe Cup, formațiile românești din Liga Națională vor juca într-o altă competiție europeană. Este vorba despre Liga Balcanică, care conține grupări din Bulgaria, Israel, Grecia, Macedonia de Nord și România.
Pe site-ul oficial al competiției a apărut un comunicat prin care s-a anunțat faptul că a existat o întâlnire între Carmen Tocală, președintele FRB, Svetlana Drăgușin și oficialii Ligii Balcanice. În cadrul acelei întâlniri, România a fost invitată să participe în Liga Balcanică, urmând ca FRB să decidă exact care sunt trupele care vor face parte din această competiție. Conform surselor Baschet.Ro, CSM Petrolul este între echipele care ar putea bifa această întrecere, dacă se va concretiza demersul, fiind vorba despre o revenire a baschetului ploieștean în Europa, din 2014 încoace, de când CSU Asesoft nu a mai jucat la nivel internațional.
”Pentru întrecerea masculină sunt luate în considerare două dintre următoarele patru grupări: Dinamo București, Rapid București, CSM Ploiești și BC Athletic Constanța! Rămâne de văzut la jumătatea acestei luni care este lista exactă a participantelor în Liga Balcanică, atât în competiția masculină, cât și în cea feminină.
În Liga Balcanică vor participa 12 echipe, împărțite în două grupe. Primele patru formații din fiecare grupă vor accede în faza următoare, unde se vor face alte două grupe. Câștigătoarele celor două grupe din Top Eight se califică direct în Final Four, în timp ce locurile 2 și 3 vor juca sferturi de finală, în sistem tur-retur, pentru accederea în penultimul act.
Final Four-ul Ligii Balcanice ar urma să aibă loc la finalul lunii aprilie 2023. Ediția 2021-2022 a fost câștigată de Hapoel Galil Elyon, după o finală cu Maccabi Haifa (86-70)” – anunță baschet.ro.

Primele mișcări în lot
După o binemeritată vacanţă, venită la finalul unul sezon bun pentru o nou-promovată, soldat cu clasarea pe locul al 9-lea al ierarhiei Ligi Naţionale, oficialii echipei de baschet seniori ai CSM Petrolul Ploieşti au făcut primii paşi în conturarea lotului pentru ediţia de campionat 2022-2023.
Iar pentru aceasta, primul demers a vizat semnarea unei noi înţelegeri cu antrenorul Mihai Popa, cu care s-a ajuns rapid la un acord valabil pentru sezonul următor. Apoi, la fel ca la mai toate echipele, ţinându-se cont de noile reguli impuse de Federaţia Română de Baschet privind utilizarea jucătorilor autohtoni în sezonul 2022-2023 (doi baschetbalişti români permanent pe durata primei reprize şi unul în partea secundă a meciului), au fost demarate negocieri cu sportivii români. Drept urmare, s-a ajuns la înţelegeri cu trei dintre jucătorii autohtoni importanţi în sezonul trecut, Octavian Popa Calotă (37 ani), Christian Radu Chiţu (va împlini 23 ani pe 2 august) şi Bogdan Ştefan Popa (26 ani) urmând să evolueze şi în ediţia de campionat 2022-2023 în galben-albastru.
Contractele intră în vigoare la mijlocul lunii august, atunci când se preconizează să aibă loc şi reunirea lotului.
Pe lângă aceştia, se va miza în continuare pe tinerii crescuţi de club, Codruţ Dinu (15 ani), George Angelian (15 ani), Robert Pătraru (15 ani), Odysseas Iancu (19 ani) şi Mihai Comănescu (19 ani), dintre care primii patru au şi debutat în sezonul trecut pentru echipa de seniori, urmând să facă parte în continuare din lotul pregătit de Mihai Popa.
„Ne pregătim pentru un sezon mult mai dificil decât cel precedent, iar strategia adoptată a fost aceea de a ne asigura, ca mai toate cluburile din Liga Naţională, un nucleu de jucători români absolut necesar în condiţiile noului regulament al primei ligi. După ce am semnat un nou contract cu antrenorul Mihai Popa, absolut meritat, cred eu, după un prim sezon încheiat aproape de play-off, am reuşit să-i păstrăm pe Octavian Popa Calotă, Christian Chiţu şi Bogdan Popa, care, alături de copiii crescuţi de noi, care ne-au arătat în sezonul trecut că pot fi soluţii chiar şi la nivel de seniori, vor reprezenta soluţiile pentru numărul de jucători autohtoni impus de regulament. Lucrăm acum la identificarea celor mai bune soluţii pentru a alege jucătorii străini, demers în care sperăm să primim sprijin şi din partea unor firme importante din Ploieşti, cu care suntem în discuţii pentru îmbunătăţirea bugetului secţiei de baschet. Am fost aproape de play-off în sezonul trecut, în primul an de la promovare, iar anul acesta ne dorim mai mult chiar dacă, aşa cum citeam recent într-o postare a antrenorului echipei naţionale de baschet a României, Dragan Petricevic, sunt 7-8 echipe în Liga Naţională care au anunţat bugete între 1,2 şi 2,5 milioane de euro. Pe de altă parte, ne-am bucurat că am reuşit, de la meci la meci, să aducem tot mai mullţi ploieşteni în tribunele Sălii Olimpia, că a revenit acea emulaţie de care aveam nevoie în rândul copiilor şi că aceştia, sunt sigur, abia aşteaptă să vadă noua echipă CSM Petrolul Ploieşti şi să vină la sală pentru a o susţine. Totodată, vrem să mai facem câteva grupe de copii, pentru că avem solicitări foarte multe şi asta nu poate decât să ne bucure. Până la urmă, acesta este scopul principal al echipei de seniori: să reprezinte ţelul pentru aceşti copii care vin în weekend la sală, îi văd pe cei mari şi vor să fie ca ei!”, a declarat coordonatorul secţiei de baschet a clubului, Ionuţ Ivan, pentru site-ul oficial al clubului, precizând şi că echipa de seniori va fi prezentă mai mult în şcoli, la orele de sport, pentru a sta de vorbă cu elevii, pentru a le răspunde la întrebări şi a-i atrage spre sport.

Două transferuri „externe“
CSM a anunțat și primii doi jucători străini care vor evolua în galben-albastru începând din toamnă!  Este vorba despre Kenneth Dermont Funderburk Jr., un american în vârstă de 30 de ani (născut pe 13 aprilie 1992, în Charlotte, North Carolina) care evoluează pe poziţia 2 (Shooting Guard), dar poate îndeplini şi rolul de conducător de joc, la nevoie, şi de Veljko Brkic- un pivot sârb în vârstă de 27 de ani (născut pe 29 iunie 1995, la Ljubovija).
Kenney Funderburk are 193 cm şi 96 kg şi este un marcator prin definiţie, la toate cele opt formaţii europene pentru care a evoluat în ultimii 7 ani având medii de peste 10 puncte pe meci (excepţie fiind sezonul din Finlanda, unde a avut „doar” 9.2 puncte/meci), la care a adăugat, de fiecare dată, peste 4 recuperări şi tot atâtea pase decisive.
Venit la 23 de ani în Europa, Kenney a evoluat, pe rând, pentru BC Dynamo Kyiv (Ucraina, 2015-2016, 12.4 puncte/meci), BC Odessa (Ucraina, 2016-2017, 15.4 puncte/meci), UU-Korihait (Finlanda, 2017-2018, 9.3 puncte/meci), Feni Industries şi Blokotehna (Macedonia de Nord, 2018-2019, 20.1, respectiv 21.6 puncte/meci), BK Inter Bratislava (Slovacia, 2019-2020, 12.2 puncte/meci), Pecsi VSK-Panthers (Ungaria, 2020-2021, 17.4 puncte/meci) şi Elitzur Kiryat Ata (Israel, 2021-2022, 16.7 puncte/meci). Cu Inter Bratislava a jucat inclusiv în FIBA Europe Cup, având, în 6 meciuri, medii de 14.8 puncte, 5.3 recuperări şi 5.2 pase decisive.
În sezonul trecut, a reuşit promovarea în prima ligă israeliană cu Elitzur Kiryat Ata, fiind unul dintre oamenii importanţi ai echipei, dovadă mediile de 16.7 puncte, 4.6 recuperări şi 4 pase decisive avute în cele 31 de partide jucate.
Veljko Brkic are 206 cm şi 110 kg , fiind, la rândul lui, un jucător care îşi pune amprenta asupra jocului echipei, mediile de puncte şi recuperări pe care le-a avut la toate formaţiile pentru care a evoluat fiind de reţinut: peste 8 puncte/meci şi 5 recuperări. Este un pivot atletic, cu o bună mobilitate, excelent pe tranziţie şi vine după două sezoane bune făcute în Ungaria, la Pecsi VSK-Veolia, unde a avut medii de 15.8 şi 15.5 puncte, respectiv 6.6 şi 6.8 recuperări/meci.
De-a lungul carierei, a jucat pentru KK Mladost Zemun (Serbia, 2015-2018, cu medii de 8.6 şi 13.1 puncte/meci în ultimii doi ani), KK Vrsac Swisslion (Serbia, 2018-2019, 10.7 puncte/meci), Sencur Gorenjska Kranj (Slovenia, 2019-2020, 9.1 puncte/meci) şi Pecsi VSK-Veolia (Ungaria, 2020-2022, 15.8, respectiv 15.5 puncte/meci).
Ca un amănunt deloc de neglijat, Kenney Funderburk şi Veljko Brkic au fost coechipieri în sezonul 2020-2021 la Pecsi VSK-Veolia, fiind, conform statisticilor, jucători care aduceau în jur de 32 de puncte/meci.
„Sunt doi jucători de calitate, care cu siguranţă ne vor ajuta să trecem la un nivel superior. Pe Funderburk l-am dorit şi în vara trecută, însă abia acum am reuşit să-l convingem să vină la Ploieşti. Veljko este, la rândul lui, un jucător cu calitate, diferit ca stil de ce s-a văzut la noi în sezonul trecut, dar potrivit pentru ceea ce vrem ca echipa să joace”, a declarat coordonatorul secţiei de baschet a clubului, Ionuţ Ivan.