* În sfârşit, aceştia scapă de calvarul de a se mai prezenta periodic în faţa comisiilor de evaluare

Copiii cu handicap grav care au primit succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare cu termenul maxim de valabilitate permis de lege – 2 ani, vor putea primi certificat de handicap valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani, fără să mai fie nevoiți să se prezinte periodic în fața comisiilor de evaluare.Prevederea apare într-un Ordin comun al Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, potrivit Hotnews.
Criteriile biopsihosociale specifice pentru eliberarea unui certificat de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate până la 18 ani, după acordarea a două certificate consecutive cu gradul de handicap grav cu durata de 2 ani fiecare, sunt cuprinse în anexa nr. 4:I. Boli apreciate cu deficienţă/afectare completă pe baza criteriilor medicale din anexa nr. 1 la ordin pentru care se acordă gradul grav, prin corelarea cu calificatorii limitării de activitate şi ai restricţiilor de participare, conform algoritmului prevăzut la art. 22 alin. (1) din ordin: 1. Boli ale structurilor şi funcţiilor senzoriale: a) Cecitate absolută b) Cecitate relativă c) Ochi unic cu AV sub 1/25 d) Surdomutitate e) Cofoză bilaterală f) Surdocecitate 2. Tulburări cronice de metabolism şi nutriţie: a) Fenilcetonurie cu afectare psihică b) Diabet zaharat insulinodependent (tip 1) 3. Boli osteoarticulare: amputaţii congenitale sau dobândite ale membrelor superioare şi inferioare, totale, unilaterale sau bilaterale, protezate şi neprotezate 4. Boli ale structurii pielii, anexelor şi funcţiilor tegumentului: epidermoliza buloasă 5. Boala canceroasă aflată în perioada de urmărire postterapeutică II.
Criterii biopsihosociale specifice pentru tulburările psihice retard mintal şi TSA – concomitent întrunite: 1. Retard mintal/TSA apreciate cu deficienţă/afectare completă pe baza criteriilor medicale din anexa nr. 1 la ordin pentru care se acordă gradul grav, prin corelarea cu calificatorii limitării de activitate şi ai restricţiilor de participare, conform algoritmului prevăzut la art. 22 alin. (1) din ordin; 2. Cele două certificate consecutive cu gradul de handicap grav cu durata de 2 ani fiecare sunt acordate după împlinirea vârstei de 7 ani.