CFR Călători are în vedere finalizarea procedurilor pentru reîncadrarea ţării noastre în zona climatică I, ceea ce presupune circulaţia trenurilor în condiţii meteorologice de vară extremă, urmare evoluţiei climatice din ultimii doi ani, a anunţat compania, potrivit Agerpres.
„Reîncadrarea în zona climatică I va permite CFR Călători realizarea şi autorizarea modificărilor pentru materialul rulant nou şi modernizat în vederea creşterii confortului termic pe timp de vară”, susţin reprezentanţii CFR Călători.
CFR Călători a publicat marţi un comunicat de presă referitor la funcţionarea instalaţiilor de aer condiţionat din trenuri.
„Urmare a acestui comunicat, a articolelor şi comentariilor apărute ulterior în mass media, CFR Călători face următoarea precizare: România se află în prezent în zona climatică II, conform fişei UIC 553-1/2005, raportat la clasificările pe zone climatice a ţărilor membre UIC din Europa, ale cărei prevederi se aplică la proiectarea şi construc­ţia instalaţiilor de climatizare din vehiculele feroviare”, precizează compania. Astfel conform acestei fişe, repartiţia pe zone este următoarea: Zona I , +40 grade C şi umiditate relativă 40% (Grecia, Italia, Portugalia, Spania), Zona II +35 grade Cşi umiditate relativă 50% (Albania, Austria, Belgia, Bosnia – Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Iugoslavia şi Macedonia, România, Serbia- Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Elveţia).
În Zona III, cu +28 grade C şi 45% umiditate relativă se află: Finlanda, Marea Britanie, Norvegia, Suedia.
Reprezentanţii CFR Călători au menţionat, într-un comunicat, că instalaţiile de climatizare din trenuri nu mai pot atinge valorile de regim optim de funcţionare, având în vedere că media temperaturilor exterioare din ultima perioadă depăşeşte 35 – 38 grade. Asta, în condiţii de funcţionare la temperaturi de peste 45 – 48 grade, temperaturi exterioare dezvoltate la nivelul carcasei vagonului, şi umiditate de 80%. Totodată, reprezentanţii CFR admit că gradul de ocupare afectează confortul călătorilor.
CFR Călători recomandă pasagerilor să îşi planifice din timp călătoria, să utilizeze toate trenurile puse la dispoziţie în graficul unei zile de circulaţie şi să îşi procure din timp legitimaţiile de călătorie, folosind toate canalele disponibile în acest sens, pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport şi pentru a se putea adapta cât mai bine capacitatea de transport la numărul de locuri solicitat, folosindu-se întregul parc de material rulant tehnic disponibil, în special pe rutele ce înregistrează cele mai mari solicitări de trafic.