F.T.

Atât pe parcursul zilei de 18 iunie a.c., precum și în noaptea de sâmbătă spre duminică ( 18 spre 19 iunie), polițiștii rutieri prahoveni s-au aflat pe drumurile publice din județ în vedere identificării conducătorilor auto care nu respectă limitele legale de viteză sau conduc sub influența alcoolului ori a substanțelor cu efect psihoactiv.
În acest context, după cum se precizează într-un comunicat al IPJ Prahova, «la nivelul întregului județ au fost efectuate 400 de testări cu aparatul etilotest și 28 de testări cu aparatul DrugTest. În urma abaterilor constatate au fost aplicate 260 de sancțiuni contravenționale, 130 dintre acestea pentru nerespectarea regimului legal de viteză, cu valoarea totală de 95.000 de lei.
Totodată, au fost reținute 18 permise de conducere și retrase 12 certificate de înmatriculare. În unele zone de desfășurare a raziilor rutiere – respectiv în stațiunea Azuga și în comuna Teișani – polițiștii au desfăşurat acţiunile împreună cu specialiștii din cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ploiești». Prezenţa specialiştilor din cadrul acestei ultime instituţii se justifică prin faptul că, în ultima perioadă, se cunoaşte o recrudescenţă a numărului şoferilor care conduc sub infuenţa substanţelor psihoactive. Iată doar două exemple prezentate de către poliţia prahoveană în acelaşi document de presă:
«Sâmbătă, agenţi din cadrul Poliției stațiunii Azuga, în timp ce desfășurau activități de supraveghere și control ale traficului rutier pe raza de competență au oprit un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 23 de ani (…). Având în vedere faptul că tânărul manifesta un comportament ciudat, a fost testat cu aparatul DrugTest, care a indicat prezența unor substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv în organism. Tânărul a fost condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe. De asemenea, în aceeaşi seară, a zilei de 18 iunie, în jurul orei 23:00, poliţiştii din cadrul Stațiunii Azuga au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism condus de o femeie în vârstă de 33 de ani (…). Având în vedere comportamentul conducătoarei auto, aceasta a fost supusă testării cu aparatul DrugTest, care a indicat prezența unor substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv în organism. Ulterior, femeia a fost condusă la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice.
Și în această cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvâr­şirii infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”.
Dar, nu numai pe şosele din judeţ au fost depistaţi consumatori de droguri, ci şi la cele două festivaluri desfăşurate la Azuga şi Sinaia – «Holiday Mood Delirium» și «Mountain Vibe». Prezenţi la evenimente, specialişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploiești au organizat mai multe controale în rândul paricipanţilor, care au vizat combaterea consumului şi traficului de droguri.
În acest context, tot potrivit IPJ Prahova, la Azuga „au fost controlate zeci de persoane, la 23 dintre acestea fiind găsite și ridicate, 10 grame de cannabis, 10 grame de ciuperci halucinogene, un joint, 2 grame de amfetamină, 1 gram MDMA Cristal, trei grame de ketamină, alte două grame de cocaină, precum şi mai multe obiecte folosite la consumul drogurilor (…). Şapte persoane au fost conduse la sediul DICOT – Serviciului Teritorial Ploiești, iar în urma audierilor, procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de două persoane, acestea fiind în prezent cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc».