• ”O noapte furtunoasă” se joacă, astăzi, cu casa închisă • Mâine, copiii vor putea face parte chiar din povestea jucată pe scenă

N. Dumitrescu

După ce starea de alertă nu a mai fost prelungită, iar spectacolele se pot organiza cu sala plină, instituțiile de cultură din Prahova au ținut să le răsplătească spectatorilor așteptarea din perioada pandemiei într-un mod aparte. Un exemplu este Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploiești, care a pregătit în această săptămână două premiere, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Astfel, astăzi, de la ora 18.30, în sala teatrului va avea loc premiera oficială a spectacolului ”O noapte furtunoasă”, readaptarea cunoscutei piese a lui Ion Luca Caragiale jucându-se, spre bucuria conducerii instituției, cu casa închisă.

Regizoarea spectacolului este la cea de-a patra colaborare cu Teatrul „Toma Caragiu”, în distribuție spectatorii urmând să-i vadă pe actorii Andi Vasluianu (Jupân Dumitrache), Ioan Coman (Nae Ipingescu), Cristian Popa (Chiriac), Andrei Radu (Spiridon), Ionuț Vișan (Rică Venturiano), Anca Dumitra (Veta), Theodora Sandu (Zița), Ion Radu Burlan (Ghiță Țârcădau), Narcis Stoica, Constantin Ionescu, Dragoș Căldăraru, Lucian Iliescu într-un spectacol care oglindește, cu umor, moravuri și situații des întâlnite în societatea contemporană. Totodată, mâine, 8 aprilie, de la ora 18.00, actorii Teatrului de Animație din Ploiești (Bd. Independenței nr. 14) vor veni în fața micilor spectatori cu cea mai nouă piesă, în fapt fiind vorba despre premiera spectacolului „Bucle Aurii”, adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între doi și cinci ani. Potrivit regizorului acestei piese, Georgeta Drăgan, spectacolul se dorește a fi primul contact al unui copil cu teatrul și chiar cu spațiul scenic, cei mici fiind întâmpinați de actori și de marionete încă din foaier, după care va urma un traseu care îi va plasa pe micii spectatori chiar pe scenă, la o distanță de câțiva metri de păpuși. Astfel, spectatorii vor putea face parte chiar din poveste, propunerea scenică mizând și pe interactivitatea lor, o suită de jocuri fiind inclusă în construcția scenariului și va încadra, aidoma unei rame, povestea clasică. ”Bucle Aurii” este considerat un spectacol interactiv inedit, antrenant și educativ, ce le va aduce zâmbete și bună dispoziție celor mici, trezindu-le totodată interesul de a descoperi lumea teatrului, piesa urmărind aventurile unei fetițe care, în avântul jocului, ajunge singură în pădure, obosită și înfometată, aceasta descoperind locuința unei familii de urși, care îi vor deveni ulterior prieteni. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Lăcrămioara Bradoschi, Ioana Roșu, Ana Maria Orbean, Nelu Neagoe, regia și muzica fiind semnate de Georgeta Drăgan, textul, scenografia și light-designul aparținând Companiei Hai-Hui.