Pe lista descoperirilor arheologice din Prahova s-a mai adăugat recent încă una, deosebit de importantă. Așa cum a anunțat Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în ultima parte a lunii martie și începutul lunii aprilie ale anului curent, pentru a salva un monument funerar preistoric, un colectiv format din dr. Alin Frînculeasa, cercetător științific gradul I, Octav Negrea și Claudia Dumitrescu din cadrul muzeului menționat a realizat o serie de cercetări arheologice preventive pe raza localității prahovene Stoenești, comuna Ariceștii Rahtivani, aceștia fiind ajutați și de un arheolog din cadrul Complexului Muzeal Național „Curtea Domnească” din Târgoviște.
Astfel, a fost excavat un tumul – o movilă contruită din pământ ce avea înălțimea de 1,2 m și diametrul de 35 m – care datează de la începutul epocii bronzului (cca 3000-2500 î.Hr.), în centrul acestuia, într-o groapă de formă dreptunghiulară care avea dimensiunile de 2×1,10 m și adâncimea de 0,65 m, fiind depusă o persoană adultă, de sex masculin. Detalii despre această decoperire arheologică a oferit Alin Frînculeasa: ”Atribuit comunităților umane Yamnaya, individul a fost înmormântat conform ritualului specific acelei epoci, respectiv așezat pe spate, cu picioarele îndoite de la genunchi, ridicate, ulterior căzute spre lateral spre sud. Brațele erau așezate pe bazin. În apropierea craniului fusese depus ocru roșu, iar sub defunct au fost descoperite urmele unei împletituri vegetale, pe care acesta fusese depus. Acest tumul face parte dintr-o serie numeroasă – peste 350 – de astfel de movile funerare care îmbogățesc și relevează prin amplitudine orizontul plat al Câmpiei Ploieștiului, dispuse în localitățile Ariceștii Rahtivani, Ploiești, Blejoi, Păulești, Băicoi, Stoenești, Nedelea, Târgșoru Vechi, Târgșoru Nou, Strejnicu, Florești, Călinești, Măgureni”. Subliniind faptul că reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova au cercetat în ultimii ani peste 30 de tumuli, oferind o imagine credibilă asupra acestor comunități umane care au trăit aici acum mai bine de cinci milenii, Alin Frînculeasa a ținut să mai menționeze: ”Instituția muzeală din Ploiești a dezvoltat o metodologie de cercetat astfel de monumente funerare și, în același timp, a devenit depozitara celui mai important lot de artefacte descoperite în astfel de morminte pe teritoriul României. Piese precum ceramică, podoabe din argint, cupru, os, cochilii de scoici, arme din bronz/cupru, piatră și silex, indică măiestria meșterilor, încărcătura simbolică, prezența unor elite locale sau transregionale. De asemenea, marchează contacte și interacțiune între populații aflate la mare distanță, din Caucaz (Rusia), traversând nordul Mării Negre (Ucraina), Dunărea de Jos (Moldova, România, Bulgaria, Serbia), până în Câmpia Maghiară (Ungaria).
Acest patrimoniu inestimabil a putut fi văzut în expozițiile temporare sau permanente ale instituției muzeale din Ploiești, dar și din țară sau străinătate”.