Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, social-democratul Marius Budăi, a promovat o serie de programe sociale destinate persoanelor vârstnice, care au fost aprobate de Guvernul României.
Astfel, prin intermediul acestor programe de finanțare, autoritățile publice locale, în colaborare sau nu cu organizații private, pot depune cereri de finanțare pentru a veni în sprijinul persoanelor vârstnice dependente din localitățile cu mai puțin de 20.000 de locuitori.
Se finanțează dezvoltarea reţelei de servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente, în unităţile administrativ-teritoriale în care acestea nu există. De asemenea, pot fi finanțate înființarea și funcționarea serviciilor de acordare a hranei pentru persoanele vârstnice, prin cantine sociale și servicii de distribuire a hranei. Prin aceleași programe, se pot finanțare înființarea și funcționarea unor centre de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice în unitățile administrativ-teritoriale în care acestea nu există, precum și servicii sociale de asistență comunitară pentru persoanele vârstnice.
Fondurile necesare finanțării programelor de interes naţional se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în limita fondurilor bugetare.
Cererile de finanţare se depun individual sau în parteneriat cu furnizori publici ori privaţi de servicii sociale, iar evaluarea şi selecţia proiectelor se realizează de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.