George Marin

Puțin a lipsit ca Activ Prahova să înregistreze o victorie în fața unei echipe mai bine clasate, situație care nu ar fi lăsat singulară victoria de la Piatra Neamț, din ianuarie. Au lipsit un pic de luciditate, un pic de calm, un pic de experiență, poate și un pic de forță. Au mai lipsit, în toată partea a doua, centrul Mara Arvatu, descalificată, în minutul 28, pentru trei eliminări, și aruncările de la distanță ale Elenei Andrița, interul care, pe lângă puținele goluri marcate, s-a mai aflat de alte câteva ori în bună poziție de aruncare, dar ori a ratat (în cinci rânduri), ori a ezitat să arunce.
S-a marcat puțin nu numai din cauza ratărilor, ci și prin „contribuția” portarilor. Constănțeanca Emanuela Ivașcu a parat 11 aruncări, între care una de la 7 metri, dar Ioana Paraschiv a fost net superioară, blocând 15 aruncări, 4 dintre acestea fiind penalități de la 7 metri. Ioana a stopat cinci aruncări ale extremei dreapta din echipa de la malul mării lansând un îndemn a ne apleca asupra eficienței comparative a extremelor celor două echipe. Dacă Adina Panaite și-a pus în valoare experiența și știința – a jucat tot meciul! – de partea cealaltă, Gabriela Moldoveanu a marcat tot atâtea goluri cât Adina, dar a ratat mai mult. Egalitate a fost și la eficiența, slabă, de această dată, a postului de extremă stânga. Andra State a marcat o singură dată (echipa a avut șapte tentative de acolo), în timp ce Neptun nici nu a existat în acea zonă cu cele două tentative din prima parte. Coroborați aceste cifre și aveți o imagine asupra atacurilor puse față în față cu apărările celor două echipe și veți vedea că pe teren au fost – dacă permiteți expresia – două avioane cu câte o singură aripă.
O situație aparte merită menționată. Activ a jucat o perioadă de 28 de secunde având trei jucătoare eliminate, la scorul de 10-4 (min. 22). În acest timp echipa a primit doar un singur gol, și acela din aruncare de la 7 metri!!! Cele două arbitre de la Piatra Neamț, Georgiana Lupu și Mariana Paraschiv, au dictat eliminări împotriva „bufnițelor” având grijă să aibă la mână suportul regulamentar. Jocul fetelor noastre a suferit în momentele de inferioritate numerică, diferența rămânând mult mai mică la pauză, scorul răsturnându-se în partea a doua, avantajul balansând din nou în partea ploieșteană, meciul încheindu-se la egalitate după ce „bufnițele” au avut un avantaj de trei goluri la intrarea în ultimele trei minute!
O vorbă despre o jucătoare a echipei de pe Litoral. Dana Matei (numărul 4) a atras atenția. Ea a fost folosită pe mai multe posturi, centru și cele două poziții de interi, a marcat din patru aruncări de la 7 metri (Ioana Paraschiv i-a mai apărat alte trei) și o dată din acțiune. Dincolo de cifre, a arătat că are „ochi” și îndemânare. Are doar 21 de ani, dar, din păcate, o dezavantajează statura și faptul că, în România, posturile acestea sunt ocupate de jucătoare aduse din străinătate.
Activ se menține stabil pe locul 6 și va juca următorul meci în deplasare, cu CNE Sfântu Gheorghe, pe data de 8 mai.
Activ Prahova Ploiești – Neptun Constanţa 19-19 (11-9)
Activ: I. Paraschiv, Al. Dumitriu, A. Floroiu – A. State (1 gol), A. Arvatu (2), M. Arvatu (2), Z. Csavar (2), R. Tabarcea (2), E. Andrița (4), A. Panaite (6), D. Spirea, D. Stanciu, Cl. Lăcătuș, D. Dincă, Fl. Popescu, Cr. Sandu. Eliminări (2 min.): M. Arvatu (3), State (2), A. Arvatu (1), Panaite (1).
Antrenori: Gheorghe Irimescu, Adina Dumitru.
Tot printre degete au scăpat victoria și juniorii I de la CS Brazi, șansele de a mai prinde un loc în turneul final coborând dramatic. Jucând fără cei trei suspendați în urma meciului cu Ghimbav (Dincă, Zlat și Siminea) CS Brazi nu a reușit să păstreze un avantaj de două goluri în ultimele două minute de joc.
CS Brazi – CSȘ Sighișoara 39-39 (21-20). Au marcat pentru CS Brazi: M. Iordache (11 goluri), S. Davidoiu (7), R. Cernat (6), Al. Ilie (5), Oct. Matei (5), M. Lente (1). Antrenor: Cristian Dumitru.
Vom reveni și cu alte rezultate din competițiile juniorilor.