Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) susţine elaborarea unei noi Legi a Învăţământului Superior, pe baza Proiectului România Educată şi solicită adaptarea în regim de urgenţă a legislaţiei care să consolideze autonomia financiară a universităţilor.
„CNR solicită modificarea legislaţiei în sensul asumării de către universităţi a acordării titlurilor/diplomelor de doctor, în acord cu responsabilitatea universităţilor în formarea la nivel de Licenţă/Master/Doctorat, precum şi în acord cu practicile internaţionale. CNR solicită eficientizarea activităţii şi componenţei comisiilor CNATDCU, inclusiv prin ­completare şi înlocuirea membrilor care nu îşi îndeplinesc atribuţiile legate de calitatea de membru CNATDCU, prin stabilirea şi respectarea termenelor, prin analiza şi clarificarea ­reglementărilor şi procedurilor, prin ­adaptarea şi asigurarea coerenţei şi ­predictibilităţii standardelor minimale CNATDCU”, se arată în rezoluţia CNR adoptată ­recent şi preluată de ­Agerpres.
Conform sursei citate, CNR susţine creşterea „semnificativă” a alocaţiei pentru bursele de student şi a cuantumului burselor sociale, concomitent/coroborat cu stimularea participării/prezenţei studenţilor la activităţile didactice.
Totodată, CNR afirmă că susţine toate eforturile de integrare a studenţilor refugiaţi din Ucraina şi solicită asigurarea „complementarităţii între finanţarea naţională a cercetării ştiinţifice şi finanţarea asigurată din fonduri europene”.