George Marin

Cam 4000 de spectatori au ieșit din casă și au luat ieri drumul stadionului cu gândul de a vedea pe viu și a sărbători, în zi de Florii, o a doua victorie a favoriților lor în acest play-off, o victorie care ar trebui să însemne încă un pas înainte în cursa pentru promovare. Speranțele nu le-au fost înșelate, favoriții obținând o victorie clară, controlând jocul.
Probabil că mulți dintre suporteri se întrebau când, cum și prin cine Petrolul va deschide scorul. Întrebarea era susținută de primele tentative ale ploieștenilor: Țicu, șut alături(min.2), Bratu, șut blocat (min. 8), Diarra, devansat de Dinu în careu (min. 14). Nu a ghicit nimeni că scorul avea să fie deschis de oaspeți, în urma unui corner obținut dintr-o minge scăpată de Țicu în afara terenului. Lovitura executată de Toma a fost reluată cu capul, din plonjon, de Ibrian, aflat în careul mic, în luptă cu același Țicu. Mingea s-a dus sub bara transversală, fără șansă pentru Avram: 0-1 (min. 16).
Petrolul și-a revenit repede și a început seria de ocazii la poarta lui Poiană: prin Cebotaru, în fața porții într-o ușoară debusolare a apărării adverse (min. 20) și prin Cioiu, șut din voleu, din unghi, respins cu dificultate și cu șansă de Poiană (min. 24). Golul a venit firesc, printr-un șut de la distanță, circa 23 de metri, pe respingerea unei mingi de către apărarea ialomițeană. Lovitura lui Tucaliuc l-a păcălit, prin efectul imprimat balonului, pe portarul oaspeților (min. 26).Petrolul a insistat mai departe, în special prin angajări pentru Diarra și prin combinații la care au fost prezenți, în afară de Malian, Tucaliuc, Bratu și, atunci când s-a jucat și pe partea stângă, Cioiu, toți aceștia fiind susținuți de liniile din spate. Golul cu care Petrolul a preluat conducerea a venit în urma unui atac rapid susținut de Cebotaru, după o recuperare, care a trimis un lob scurt peste apărarea oaspete, iar Diarra a preluat pe piept și a șutat tare, din careul mic, lateral dreapta, printre picioarele nefericitului Poiană (min. 37).
Iar golul desprinderii a venit repede după reluarea jocului, prin Huja, rămas într-o retragere întârziată după un corner al Petrolului. Țicu a centrat din partea stângă, mingea a traversat careul la semiînălțime, iar Huja a trebuit să execute un mic plonjon pentru a înscrie din careul mic (min. 49). Jocul intrase pe făgașul dorit de public, victoria părea securizată, dar faze de poartă au mai fost la poarta lui Poiană: Constantinescu și Diarra (min. 74), Diarra (min. 77, min.84, liber în lateral dreapta, trage peste poartă), Măzărache (min. 88). De partea cealaltă, apărarea petrolistă a blocat bine toate încercările ialomițenilor, care nu au colectat decât trei cornere din acțiunile lor cu potențial de pericol pentru poarta lui Avram, deși intrarea lui Afalna părea că aduce oarecare vitalitate.
În concluzie, a fost un meci în care liderul clasamentului și-a respectat blazonul obținând victoria printr-un joc sigur și eficient. Se pot remarca efortul depus de Diarra, jocul în creștere față de meciul precedent produs de Bratu în primul mitan, travaliul lui Cebotaru și Takayuki, acesta din urmă mai mult defensiv, momentele lui Cioiu (despre care vom vorbi mâine), prestația lui Tucaliuc și evoluția de ansamblu a apărării, în ciuda acelei scăpări care a avut, totuși, darul să o trezească la realitate. Logice au fost primele trei schimbări efectuate, eficiența generală a echipei rămânând în parametrii obișnuiți, în timp ce ultimele două au fost și pentru răsplata aplauzelor publicului adresate lui Diarra, al cărui nume a fost scandat la scenă deschisă, și căpitanului echipei, Țicu, cel care, în afară de neplăcerea de la golul primit, a avut o evoluție consistentă.

PETROLUL PLOIEȘTI – UNIREA SLOBOZIA 3-1 (2-1)
Stadion: Petrolul. Spectatori: 3500.
Au marcat: Tucaliuc (26), Diarra (37), Huja (49) / Ibrian (16).
Petrolul: Avram – Pîrvulescu, Meijers, Huja, Țicu (cpt.)(85 Velisar) – Cebotaru, Seto (59 Chindriș) – Bratu (59 Constantinescu), Tucaliuc, Cioiu (76 Măzărache) – Diarra (85 Jarovic). Rezerve neutilizate: Moroz – Pașov, Boțogan, Vrhovać. Antrenor: Nicolae Constantin.
Unirea: Poiană – Ibrian, Lazăr,Dinu, Toma (cpt.) – Coadă (64 Cruceru), Trașcu- Mustacă (55 Gherghiceanu), Gulcea (55 Afalna), Bolohan (78 Gîrbăcea) – Ivan (78 Silaghi). Rezerve neutilizate: Ciupercă – Lemnaru, Dorobanțu. Antrenor: Adrian Mihalcea.
Au arbitrat: Vlad Baban (Iaşi) – Imre-Laszlo Bucși (Sfântu Gheorghe), Ioan Alexandru Corb (Satu Mare). Rezervă: Sergiu Anton (Bucureşti).
Observatori: Gheorghe Moise (Bucureşti), Horaţiu Stănescu (Craiova).
Jucătorul meciului: Tucaliuc.