Luiza Rădulescu Pintilie

„Puțin câte puțin facem să se întâmple lucrurile mari și, în câțiva ani, ne vom putea bucura de natură așa cum trebuie ea să fie: frumoasă, iubită, măreață”. Cu acest gând s-au alăturat, marţi, 22 martie, liceeni ai Complexului Educațional Laude-Reut din Bucureşti, împreună cu profesorii lor, Asociaţiei „Se poate”, într-o nouă campanie de plantare, în cadrul proiectului “New Trees for New Life”.
Un proiect de responsabilitate socială iniţiat şi început, acum cinci ani, de asociaţia amintită, cu scopul declarat ca pe aproape 20 de hectare dintr-o zonă neproductivă a comunei Lipăneşti, pe malul clisos şi nisipos al râului Teleajen, să fie înrădăcinaţi mai bine de 100 000 de puieţi de salcâm.
Iar dacă pe mai bine de 10 hectare s-a ridicat deja o adevărată pădure, iar prin acţiunea de acum două zile s-au plantat alţi cinci mii de salcâmi, mulţumirea preşedintelui Asociaţiei „Se poate”, Daniel Enăchescu, e cu atât mai mare cu cât proiectul a putut fi continut şi în condiţiile mai puţin favorabile ale pandemiei şi, mai nou, ale stării generale de îngrijorare generate de războiul din Ucraina şi concentrarea acţiunilor de solidaritate şi voluntariat cu prioritate în această direcţie. „Împreuna am arătat încă o dată că #SePoate!”, a concluzionat preşedintele asociaţiei, vorbind despre “eroii zilei de la Lipăneşti: elevii și profesorii centrului amintit“.

La rândul său, referindu-se la acest proiect şi la decizia susţinerii lui de către liceenii bucureşteni, Alina Dan – PR manager al complexului educaţional a ţinut să sublinieze: „Elevii Complexului Educațional Laude-Reut sunt familiarizați cu acțiunile de voluntariat atât în cadrul marilor instituții bancare sau de media, cât și în cadrul diferitelor comunități, experiența de voluntariat fiind extrem de importantă atât din punct de vedere al dezvoltării personale, cât și profesionale. De altfel, pe lângă cursurile certificate de parteneri academici de prestigiu din România și din străinătate pe care le parcurg elevii acestei instituţii educaţionale, cuprinşi în toate nivelurile de învăţământ şi cu performanţe deosebite la examene şi olimpiade, activităţile extraşcolar – în rândul cărora se regăseşte şi proiectul Asociaţiei „Se poate” – ocupă, de asemenea, un loc important în formarea şi implicarea copiilor şi a tinerilor.
În fapt, dincolo de asigurarea unei mai bune fixări a solului mlăştinos ce mărgineşte râul Teleajen pe raza localităţii Lipăneşti, dincolo de transformarea zonei într-un colţ „viu” de natură, fiecare nouă etapă de plantare devine şi o lecţie despre implicare, responsabilitate, dragoste faţă de natură predate la şcoala vieţii, de care mai ales cei tineri au nevoie pentru formarea şi dezvoltarea lor de acum şi viaţa lor de mâine.