Violeta Stoica

Alpinista care a decedat, pe 12 ianuarie, chiar de ziua ei de naștere, după ce a căzut și s-a accidentat mortal pe unul dintre cele mai dificile trasee din Bucegi, a fost extrasă, ieri, de o echipă formată din salvamontiștii prahoveni Sergiu Frusinoiu, Claudiu Vasilescu și Ștefan Petruț, cu ajutorul echipajului de pe elicopterul pus la dispoziție de Ministerul Afacerilor Interne.

După ce a fost recuperat, trupul neînsuflețit al tinerei alpiniste a fost transportat la SML Ploiești, pentru efectuarea necropsiei.
Salvamontiștii nu au putut interveni până ieri din cauza condițiilor meteorologice extrem de dificile, vântul care a bătut cu viteze de peste 100 de km la oră făcând imposibilă acțiunea de extragere a corpului tinerei decedate.
Pe 28 ianuarie, salvamontiștii au avut intenția de a merge pe munte, însă nu a fost posibilă intervenția.
În seara de 12 ianuarie, salvamontiștii au fost anunțați că alpinista nu mai răspundea la telefon, iar o echipă de salvatori montani a plecat în căutarea ei, încheind căutările la ora 1.20 noaptea, în condiții de viscol puternic.
A doua zi dimineața, corpul tinerei alpiniste a fost reperat de către Salvamont pe un versant al Crestei Picăturii, căzută fiind din Brâul Portiței. Tot atunci s-a încercat, cu ajutorul elicopterului Inspectoratului General al Aviației din cadrul MAI, să fie recuperată tânăra decedată. Nu a fost posibil, pentru că rafalele de vânt extrem de puternice puneau în pericol viețile echipajului de pe elicopter și ale salvamontiștilor.
În zilele care au urmat, Masivul Bucegi a fost sub incidența codurilor roșu și portocaliu de vânt puternic, împiedicând astfel desfășurarea operațiunilor de recuperare terestră sau aeriană.