Amenzi de o jumătate de milion de lei, opriri temporare de activitate și avertismente

V. Stoica

Comisarii din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia, sub directa coordonare a președintelui ANPC, Horia Miron Constantinescu, și a directorului general al Direcției de Control și Supraveghere Piață din ANPC, Paul Anghel, au efectuat, miercuri, 23 februarie, zeci de acțiuni de control în Ploiești, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecția consumatorilor în unități de alimentație publică, supermarketuri și piețe agroalimentare.
Au fost verificați „la sânge” 26 operatori economici, în urma acțiunii fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 572.000 de lei și 10 avertismente.
Controalele s-au lăsat și cu măsuri de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman pentru 1.240 kg produse alimentare în valoare totală de 28.055 lei și oprirea temporară până la remedierea deficiențelor pentru 470 kg produse în valoare totală de 7.882 lei. Totodată, s-au dispus 21 măsuri complementare de oprire temporară a activității și prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor și două propuneri de încetare a practicii comerciale incorecte.
Conform reprezentanților Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor, principalele probleme descoperite în unitățile de alimentație publică au fost vitrine frigorifice ruginite, neconforme din punct de vedere al gradului de uzură, urme grosiere de praf, strat gros de gheață, cu depuneri de resturi alimentare, chedere murdare, neigienizate și cu porțiuni în care vopseaua era exfoliată; produse porționate, ce urmau a fi introduse ca ingredient în prepararea mâncărurilor fără elemente privind încadrarea în dată limita de consum; produse din carne și peşte la care s-a schimbat starea termică inițială, acestea fiind recepționate ca produse refrigerate și păstrate în condiții de congelare; nerespectarea condițiilor de păstrare a preparatelor culinare (minim +60 grade Celsius), acestea fiind păstrate în spațiile frigorifice (carne fiartă, paste făinoase); ustensile, vase de bucătărie deteriorate, uzate, paviment degradat cu excavații, sită – plasa geam pentru protecția insectelor ruptă și murdară; în lista meniu nu se informau în mod corect consumatorii asupra ingredientelor ce intrau în componenţa preparatelor culinare.
Pe de altă parte, în supermarketurile verificate, comisarii ANPC au găsit, în zona de produse refrigerate, că vitrinele de expunere nu erau igienizate corespunzător, prezentând resturi alimentare, praf, rugină și vopsea exfoliată în spațiul de depozitare al produselor; produsele aflate la comercializare pe masa de prezentare (pescărie) erau expuse la temperatura de +4 Grade Celsius față de 0-2 grade, temperatura indicată de producător; în zona gastro preparatele culinare aflate pe masa caldă nu respectau temperatura de păstrare de minimum +60 grade Celsius; vitrine frigorifice cu prezență de vopsea exfoliată în spațiul de depozitare al produselor; produse cu data durabilității minimale depășită și produse congelate care prezentau arsuri de gheață; produse cu prețul diferit între raft și casă de marcat, precum și produse fără preț afișat, legume și fructe depreciate calitativ, deshidratate, necalibrate.
În standurile de comercializare a cărnii și a preparatelor din carne a fost jale. Comisarii au găsit vitrine frigorifice cu zone neigienizate și urme de rugină, chedere cu urme de resturi alimentare, butuc de lemn degradat cu urme de grăsime solidificată, neinscriptionarea datei limită de consum pentru piesele tranșate, grătar cu resturi de produse, grăsime și sânge, paviment neigienizat. În zona de comercializare pește: vitrine ruginite, neigienizate, cu exces de gheață, chedere rupte, fără închidere etanșă, ustensile empirice de curățare, mesele de expunere insuficient igienizate, cu reziduuri în chedere, agregate frigorifice ruginite; mașină de gheață care prezența urme de depuneri de calcar și neigienizată; salată de icre cu termen de deschidere nespecificat; nerespectarea temperaturii de expunere la macrou afumat; diferite tipuri de pește cu aspect flasc, culoarea branhiilor modificată, carnea se desprindea ușor de pe oase; produse expuse la comercializare acoperite cu gheață insuficientă, sau la care nu se respectă temperatura de depozitare indicată de producător.