Gabriel Șchiopu ascultă sfaturile antrenorului Leontin Sandu

George Marin

Brașovul a găzduit, timp de trei zile, într-un nemeritat anonimat, Campionatul Național al boxerilor sub 22 de ani.
Ploieștenii și-au tăiat partea leului, reușind un procentaj de 100%: patru participanți, patru titluri de campioni. Doar Iașul, cu trei titluri, s-a apropiat cumva de performanța ploieșteană. În rest, au promovat câte un campion: Baia Mare, Brașov, Mioveni, bucureșteana Dinamo și Bacău, acest din urmă centru pugilistic obținând singurul titlu într-o luptă între doi colegi de club, deși a avut cinci finaliști!
Primul dintre ploieștenii care au urcat în ring a fost Gabriel Șchiopu, asistat la colț de antrenorul emerit Leontin Sandu și reprezentând secția de box a CS Petrolul Ploiești, secție coordonată de antrenorul emerit Ion Moroiță. Șchiopu a deschis gala finală și, totodată, șirul victoriilor prahovene. Chiar dacă a boxat mai relaxat decât în alte meciuri, folosindu-se

Marian Ghinoiu, premiat de Francisc Vaștag

mai mult de lovituri izolate și mai puțin de serii de lovituri, superioritatea lui Șchiopu nu a putut fi contestată, adversarul fiind abandonat la gongul care anunța ultimul rund.
Au urmat cei trei băieți de la CSM Ploiești, elevi ai antrenorului emerit Titi Tudor „Prosop”, ajutat la colțul ringului de antrenorul Adrian Pîrlogea, cel care a trăit bucuria victoriilor în zi aniversară a sa. Marian Ghinoiu a întâmpinat opoziția unui adversar tenace care a cam pus ceva probleme atunci când nu a făcut cros prin ring. Avertismentul primit rapid, la debutul rundului secund – arbitrul din ring, Panseluța Bellà, s-a cam grăbit! – putea pune în pericol victoria ploieșteanului. Însă, ultimul rund a fost dominat clar de Ghinoiu, cu o pregătire fizică net superioară și cu lovituri mai clare atunci când erau necesare.

George Dumitrescu, declarat învingător

Frații Dumitrescu au produs meciuri asemănătoare ca aspect, ca desfășurare generală, cu schimburi de lovituri tari, dar cu un plus pentru cel mic, George, la capitolul spectaculozitate. El și-a folosit foarte bine loviturile cu stânga, în special croșeele, a ieșit bine, în general, din schimburile de lovituri, chiar și atunci când părea că a cedat inițiativa. Victoria sa a venit logic, chiar dacă oponentul său a avut mai mulți susținători – și sfătuitori – printre antrenorii „neutri” neimplicați direct în meci.
Trecând peste un prim rund echilibrat, Iulian și-a creat avantaj constant începând cu rundul secund, având foarte bune finaluri de reprize, în special în al treilea, când a lovit mai clar și mai precis decât adversarul. Oricum, Iulian a boxat mult mai bine decât în semifinală, când a lăsat impresia că nu își mai amintește că întâi de toate trebuie să îți asiguri victoria, abia apoi, dacă este posibil, să îți dobori adversarul.

Iulian Dumitrescu și antrenorul Titi Tudor

Toți cei patru campioni ploieșteni au primit convocări la lotul național care va începe pregătirea pentru participarea la Campionatul European pentru boxeri sub 22 de ani (Poreč, Croația, 11-24 martie a.c.).
Despre nivelul global al competiției desfășurate în sala de sport a Școlii Gimnaziale nr. 11 din Brașov putem da un amănunt care dă strașnic de gândit asupra calității generale a participanților: frapează numărul foarte mare de meciuri încheiate înainte de limită ținând cont de numărul redus de participanți (66). La acest capitol există o excepție care nu intră în discuție relativ la afirmația de mai sus, anume knock-out – ul fulgerător cu care Florian Șerban, reprezentantul Mioveniului, l-a trosnit pe băcăoanul Valentin Bărgăoanu în finala categoriei 80 de kilograme.
Ar mai fi de semnalat că ziarul Prahova a fost singura publicație reprezentată la competiția brașoveană. Trebuie să înțelegeți că aceasta nu este absolut deloc o laudă. Ci, dimpotrivă, o amară constatare!
Rezultate tehnice:
Cat. 51 kg.: Gabriel Marian Șchiopu b. ab. 3 Erson Husein (Farul Constanța) – în finală;
Cat 54 kg.: Marian Gheorghe Ghinoiu b. RSC 1 Samuel Șanta (Universitatea Cluj) – în semifinală, b.p. Adalbert Robert Pater (CSM Timișoara) – în finală;
Cat. 67 kg.: George Alexandru Dumitrescu b.p. Marian Alexandru Ungureanu (CSM Pitești) – în sferturi de finală, b. ab. 2 Costinel Petre Gogoșanu (CSM Craiova) – în semifinală, b.p. Andrei Musteț – în finală;
Cat 75 kg.: Iulian Gabriel Dumitrescu b. RSC 2 Petrișor Alexandru Cojoc (CSM Sibiu) – în sferturi de finală, b.p. Karin Alexandru Rus (Dinamo) – în semifinală, b.p. Ioan Diaconu (Jiul Rovinari) – în finală.