Sute de persoane au fost disponibilizate, unele societăţi fiind nevoite să „pună pe liber” toţi angajaţii!

Nicoleta Dumitrescu

Efectele negative produse de pandemie în domeniul economiei au fost înregistrate și în anul 2021, inclusiv la nivelul județului Prahova, destule societăți din județ fiind nevoite să renunțe la angajați, din cauza faptului că nu au mai reușit să facă față problemelor financiare, în unele cazuri fiind puși pe liber chiar toți salariaţii. Astfel, potrivit unei situații primite de la conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova, la solicitarea ziarului Prahova, anul trecut, aproape 540 de persoane au rămas fără loc de muncă, urmare a concedierilor colective. În situația de a renunța la salariați s-au regăsit zece firme, dacă una din domeniul activităților de intermedieri monetare a disponibilizat doar doi angajați dintr-un total de 6.840, o alta, din domeniul protecție și gardă, șase angajați din 2.522, o societate care se ocupă cu transporturile de marfă pe calea ferată a concediat 35 de salariați din 529, au fost situații în care disponibilizările au fost făcute până la ultimul angajat. Concret, o firmă ce se ocupa cu activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora a renunțat la toți cei 124 de angajați, aceeași situație fiind înregistrată și în privinţa celor 76 de angajați de la o societate prahoveană ce avea ca obiect fabricarea de piese, accesorii și motoare pentru autovehicule, în timp ce o altă firmă, de transporturi rutiere de mărfuri, a mai rămas doar cu trei dintre cei 14 salariați.

”Ca urmare a notificărilor primite din partea angajatorilor ce urmau să concedieze salariați, reprezentanții instituției noastre au avut întâlniri cu aceștia, în vederea prezentării măsurilor active care au ca scop creşterea şanselor de ocupare. Și anume informare și consiliere profesională, furnizarea de informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor, profilarea şi încadrarea în nivelul de ocupabilitate: uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, îndrumarea pe parcursul procesului de integrare socioprofesională la noul loc de muncă, recomandarea de cursuri de calificare gratuite, mediere electronică, având ca scop punerea automată în corespondenţă a cererilor şi a ofertelor de locuri de muncă etc. ”, ne-a menționat Cristina Stoichici, directorul AJOFM Prahova. Potrivit unei centralizări, la data de 1 ianuarie 2022, în baza de date a AJOFM Prahova erau înregistrați un numar de 5.915 șomeri, dintre care 2.214 erau șomeri indemnizați.
De la interlocutoarea noastră am mai aflat că, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, în anul 2021 s-au acordat o serie de facilități, așa cum s-a întâmplat și în anul 2020. ”În ceea ce privește indemnizațiile de șomaj tehnic, acordate pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, în 2021, acestea s-au plătit la un număr de 810 firme, pentru 4.548 de salariați, în sumă de 6.901.566 de lei. În cazul indemnizațiilor pentru reducerea timpului de lucru (Kurzarbeit), acestea au fost plătite unui numar de 503 firme, pentru 10.684 de salariați, în valoare totală de 12.770.731 de lei. De asemenea, 930 de șomeri au solicitat completarea veniturilor pentru angajarea înainte de expirarea indemnizației de somaj, iar alți 173 de șomeri neindemnizați au beneficiat de prima de activare. Totodată, pentru un număr de alți 1.055 de șomeri angajați, angajatorii au beneficiat de subvenții pentru încadrarea în muncă a persoanelor de peste 45 de ani sau de șomeri unici susținători ai familiilor monoparentale. Pe de altă parte, s-au mai acordat un număr de 42 de subvenții la tot atâtea firme, pentru că au încadrat absolvenți, pe lista acordării de subvenții mai regăsindu-se opt firme care au încadrat în muncă persoanele cu dizabilități, șapte firme pentru că au aplicat programe de ucenicie la locul de muncă, la care se mai adaugă alte 95 de subvenții pentru încadrarea în muncă a șomerilor, persoane de peste 50 de ani, ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor în perioada stării de alertă sau erau tineri cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani. În anul 2022, la nivelul AJOFM Prahova, ne-am programat, conform Strategiei Naționale de Ocupare a Forței de Muncă și a Planului Național de Formare Profesională, ca 12.000 de persoane înregistrate în serviciul public de ocupare să beneficieze de diverse măsuri active, respectiv de informare și consiliere profesională, de mediere a muncii, cursuri de calificare, prime și subvenții pentru categorii defavorizate. De asemenea, și angajatorii vor beneficia de facilități, ca și anii trecuți, în vederea stimulării ocupării locurilor de muncă din județul Prahova”, ne-a mai menționat directorul AJOFM Prahova.