Fl. Tănăsescu

Ieri, în prezenţa prefectului de Prahova – Virgiliu Daniel Nanu, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean – Cristian Apostol, şi a altor oficialităţi, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino” a avut loc prezentarea sintezei activităţilor salvatorilor prahoveni în cursul anului 2021.
În acest context, comandantul ISU, locotenent colonel Alexandru Muscalu, a punctat faptul că pompierii prahoveni au fost solicitaţi să intervină la peste 71.500 de evenimente, acestea însemnând incendii, accidente rutiere, asistenţă medicală, asanare şi distrugere de muniţie, alunecări de teren etc.
În cazul incendiilor la locuinţe, cele mai multe dintre ele au avut drept cauză scurtcircuitul electric, jarul sau scânteile. Timpul mediu de răspuns la astfel de solicitări a fost de până în 12 minute, iar durata intervenţiilor a presupus, pentru fiecare misiune, în medie, aproximativ două ore.
La fel ca în anii anteriori, cele mai multe alarmări – atât pe linie de stingere a incendiilor, cât şi în cazul accidentelor rutiere, al arderilor de vegetaţíe etc – au fost înregistrate în zilele de vineri ale săptămânilor!
Un capitol distinct al activităţilor desfăşurate de către pompierii prahoveni în cursul anului trecut a fost „Asistenţa medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat”.
Astfel, potrivit datelor prezentate de către comandantul ISU Prahova, 8.342 de persoane au fost asistate de către personalul medical de pe ambulanţele SMURD, dintre aceste 7.699 fiind adulţi, iar 643 – copii.
Au fost, de asemenea, prezentate succint şi principalele intervenţii ale salvatorilor prahoveni, dintre acestea fiind readuse în prim-plan incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Movila, din luna noiembrie 2021, în urma căruia două persoane au fost găsite decedate, salvatorii prahoveni reuşind să evacueze 18 pacienţi şi un cadru medical.
Participarea pompierilor prahoveni la stingerea incendiilor de pădure din Grecia ( luna august, anul trecut) a fost, de asemenea, reamintită în cadrul sintezei activităţilor desfăşurate de către salvatorii ISU Prahova. Atunci, au fost executate 14 misiuni de sprijin, la care au participat 22 de subofiţeri.
Cu referire la alte aspecte privind activitatea angajaţilor de la ISU „Şerban Cantacuzino” în cursul anului trecut vom reveni.