V. Stoica

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat, la inaugurarea Centrului de evaluare a persoanelor diagnosticate cu SARS Cov-2 din cadrul Spitalului Orășenesc Vălenii de Munte, situația Covid în România și ce spun specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică despre posibila evoluție a cazurilor din următoarea lună. Rafila a vorbit despre “ce s-ar putea întâmpla până la 15 februarie”, dar a ținut să și precizeze: “Eu nu sunt profet! Ați văzut că la televiziuni apar tot felul de persoane care sperie populația, sperie părinții și lucrul ăsta nu e în regulă. Dincolo de solidaritate, trebuie să avem și responsabilitate”, a spus ministrul Sănătății. Din informațiile prezentate de Alexandru Rafila, la Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte, reiese că valoarea maximă a persoanelor internate a fost mai mică decât cea previzionată de specialiști, înregistrându-se și mult mai puține decese. Astfel, dacă în prima săptămână a acestui an cazurile de covid crescuseră cu 71,18% comparativ cu perioada similară anterioară și procentul deceselor era de 5,48%, în cea de-a doua săptămână a acestui an, cazurile crescuseră cu 505%, la o rată a deceselor de 12,14%. Pe de altă parte, una dintre ipotezele de lucru arată că, în perioada 8-10 februarie, s-ar putea atinge capacitatea maximă în spitale, însă vestea bună este că, în ultimele două săptămâni, maximum 3% dintre persoanele diagnosticate au și fost internate în spital.În spitalele din țară, potrivit ministrului Sănătății, erau ocupate vineri, 21 ianuarie, 30% din locurile destinate pacienților Covid la Terapie Intensivă.
Centrul de evaluare din cadrul ambulatoriului Spitalului Orășenesc Vălenii de Munte (foto sus) (una dintre unitățile sanitare cu paturi din Prahova în care s-a investit constant în ultimii ani, cu ajutorul Primăriei Vălenii de Munte, după cum a precizat managerul spitalului, Marian George Nicolae) este unul dintre cele 230 de centre din țară destinate tratării în ambulator a persoanelor diagnosticate cu SARS Cov-2.
Alături de ministrul Sănătății, la spitalul din Vălenii de Munte au fost prezenți liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, președintele PSD Prahova, deputatul Bogdan Toader, precum și senatorii Laura Fulgeanu Moagher și Radu Oprea.