În ultimii ani, mai multe incidente similare, care se puteau transforma în catastrofe feroviare, au avut loc în Prahova

 

V. Stoica

Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) a deschis o investigație privind accidentul feroviar produs la data de 2 ianuarie 2022, la ora 16:00, pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CF București, secția de circulație București Nord – Ploiești Sud. În a doua zi a acestui an, un nou incident feroviar soldat cu un incendiu la o locomotivă a avut loc pe raza Regionalei CF București. Dacă, inițial, în locomotiva trenului de marfă nr. 56300 (aparținând operatorului de transport feroviar SC Grup Feroviar Român SA), a apărut o degajare de fum, ulterior s-a transformat în incendiu, iar acum AGIFER face investigații pentru determinarea condițiilor, stabilirea factorilor cauzali, contributivi, sistemici și, dacă este cazul, emiterea unor recomandări de siguranță.
La jumătatea lunii octombrie 2021, o altă locomotivă care tracta un tren de marfă încărcat cu pirită a luat foc, la ieșire din combinatul de la Valea Călugărească, spre Albești Muru. Evenimentul s-a produs într-o zonă nelocuită, pe un câmp din afara localității.
14 mai 2021. Pompierii prahoveni au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la locomotiva unui tren privat care se afla în Gara Sinaia. În acest caz a fost vorba despre un început de incendiu, care s-a manifestat cu fum la compartimentul motor, locomotiva fiind separată de restul garniturii, astfel că nu a fost necesară evacuarea călătorilor. Trenul în care se aflau zece călători circula pe ruta Braşov-Bucureşti.
15 august 2020. Un tren de călători (automotor), în care se aflau circa 200 de oameni, aparținând unui operator privat, a luat foc între Posada și Sinaia. Sursa degajărilor mari de fum a fost un scurtcircuit la un vagon.
3 octombrie 2020. Un incendiu s-a produs la locomotiva unui tren de marfă al GFR, care transporta motorină, la ieşire din Gara Sinaia spre Buşteni. Pompierii au intervenit pentru izolarea garniturii care avea în componenţă 2două locomotive şi 24 de vagoane cu motorină.
În județul Prahova, numai în luna august 2019 au avut loc două incidente grave, două locomotive luând foc în timp ce tractau trenuri de călători. Primul eveniment s-a petrecut în 7 august 2019, dată la care un incendiu violent a cuprins compartimentul compresor al unei locomotive a unui tren de călători în Gara Buda, aflată pe raza localității Ariceștii Rahtivani. Trenul Inter-regio 1636, care circula din direcția Brașov spre București, avea 350 de călători în vagoane, toți fiind evacuați și transferați în alte trenuri pentru a ajunge la destinație. Pompierii de la ISU Prahova au intervenit pentru stingerea incendiului și pentru evacuarea călătorilor. Un alt eveniment similar a avut loc pe 24 august 2019, de această dată în Gara Brazi, când un incendiu a izbucnit la o locomotivă care remorca un tren de călători aflat pe ruta Brazi – Ploiești. Și atunci, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a trimis la faţa locului două autospeciale de stingere, deși incendiul se manifesta mocnit, fără flacără deschisă. A fost nevoie de decuplarea de la tren a locomotivei și de retragerea acesteia pe o linie neelectrificată.
Și în august 2018, un incident asemănător putea produce o catastrofă în apropierea zonei de est a municipiului Ploiești, între stațiile Ploiești Est și Valea Călugărească, și în acest caz Agenţia de Investigare Feroviară Română – AGIFER făcând o investigație privind incendiul izbucnit la o altă locomotivă, ce tracta un tren de marfă cu cisterne de combustibil – benzină și motorină.
În toate cazurile, intervenția rapidă a mecanicilor de locomotivă, mult prea obișnuiți – din păcate – cu astfel de incidente, și cele ale pompierilor militari au împiedicat producerea unor tragedii.