N. Dumitrescu

Anul acesta, Universitatea ”Petrol-Gaze” Ploiești a debutat în clasamentul mondial al programului de clasificare destinat universităților. Informația a fost transmisă de conf. univ.dr. Mirela Dulgheru, purtătorul de cuvânt al UPG Ploiești, care a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că universitatea ploieșteană a fost invitată să se înscrie la programul de clasificare al universităților UI GreenMetric World University Rankings. ”Participarea la acest program arată preocupările universității noastre pentru energiile verzi sustenabile, calitatea în procesul de educație și cercetare, accesul la educație pentru persoanele cu dizabilități, preocuparea pentru securitatea activităților din campus, cheltuielile pentru activități de cercetare în domeniul energiilor regenerabile, tratarea deșeurilor, asigurarea resurselor de apă, amenajarea și întreținerea spațiilor verzi din campus. Participarea activă la activități pentru un mediu curat, fără deșeuri, emisii reduse al fiecărui membru al comunității academice este dovedită prin participarea la acest program și dovezile prezentate. Echipa UPG Ploiești – formată din lect.univ.dr. Panaitescu Cașen, director general administrativ Drăgan Ștefan, șef serviciu Patrimoniu Brânzoi Cătălin – care s-a ocupat de toate activitățile și rezolvarea cerințelor acestui program a fost coordonată de prorectorul Pană Ion” – se arată în comunicatul de presă menționat. S-a precizat faptul că, în cadrul acestui program, UPG Ploiești a obținut 5000 de puncte, clasându-se pe locul 5 la nivel național din 11 universități românești participante și pe locul 592 în lume, din 956 de universități participante. Astfel, universitatea ploieșteană a reușit să depășească universități cunoscute în țară, precum Universitatea Politehnică București, Universitatea de Vest din Timișoara sau Universitatea de Urbanism Ion Mincu din București. Dar ce este UI GreenMetric World University Rankings? Conform informațiilor transmise de UPG Ploiești, Universitas Indonesia a inițiat clasamentul universitar mondial, cunoscut mai târziu sub numele de UI GreenMetric World University Rankings, în 2010, pentru a măsura eforturile de sustenabilitate ale campusului. Intenția a fost să creeze un sondaj online pentru a prezenta politici și programe de sustenabilitate pentru universități din întreaga lume.
Clasamentul urmărește îmbogățirea discursurile academice privind sustenabilitatea în educație și ecologizarea campusului; promovarea schimbărilor sociale conduse de universități în ceea ce privește obiectivele de durabilitate, dar și să fie un instrument de autoevaluare a dezvoltării sustenabile a campusului pentru instituțiile de învățământ superior din lume. La acest program pot participa toate universitățile din lume ce prezintă un angajament puternic față de problemele de sustenabilitate, clasamentul mondial al universităților GreenMetric fiind întocmit în fiecare an.
Universitățile pot avea anumite beneficii precum: recunoașterea internațională, creșterea gradului de conștientizare a problemelor de sustenabilitate în zona în care activează, cunoașterea schimbărilor din societate, ghidarea planurilor operaționale și crearea de rețele de universități.