Nicoleta Dumitrescu

Așezați la aceeași masă a puterii – deși nici ei nu ar fi crezut, cel puțin acum un an, înainte de alegerile parlamentare, că este posibil acest lucru – cei de la PNL, PSD și UDMR vor ajunge, de astăzi încolo, să stea împreună în Palatul Victoria, adică la Guvern. Având acum majoritate parlamentară, votul de învestitură al noului Guvern va fi doar o formalitate, așa cum au fost, de altfel, inclusiv audierile de ieri, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, ale celor propuși ca miniștri.
Așa cum s-au înțeles pe funcții, în urma negocierilor, aceeași toleranță, deschidere și apropiere au fost afișate, după cum s-a văzut, și la chestionarea acelora care, de acum încolo, au sarcina, în calitate de miniștri, să scoată România la mal, mai ales după criza politică și cea guvernamentală pe care tot ei, politicienii, le-au declanșat.
Dacă, însă, într-un final, aceștia au ajuns să pice la pace, un mare mister este de unde va găsi noua guvernare, de la 1 ianuarie anul viitor, fondurile necesare pentru anunțatele creșteri la pensii, alocații, dar și pentru salariul minim pe economie, bașca alte indemnizații, inclusiv a 13-a, pentru persoanele cu dizabilități!?!
Asta în condițiile în care, pe vremea când social-democrații băteau toba că aceste majorări sunt mai mult decât necesare, liberalii le arătau hârtiile de la ministerul de Finanțe, spunându-le că nu este corectă hazardarea venirii cu plusuri pentru unele venituri ale populației, atât timp cât, în buget, nu este prevăzută și sursa de finanțe. Acum, iată, pare că s-ar fi găsit surse nesperate de bani și care, deși miros de trăsnește a naftalină, pare că ar fi suficient de multe cât să acopere și o lungă listă de investiții, din care n-au fost uitate nici spitalele și șoselele, rămase de atâta amar de ani doar pe hârtie!
Pe de altă parte, apărând liberalii și social-democrații în poză de grup, umăr lângă umăr, în spatele noului premier, așa cum s-a văzut marți seară la televizor, când Nicolae Ciucă a anunțat că a depus în Parlament programul de guvernare, pare că avansarea noilor majorări de venituri a venit chiar de la sine. Și asta deoarece, fiind considerat acum un moment de răscruce pentru țară, pentru popor, singura salvare era doar împăcarea taberelor care se aflau, până nu de mult, în stare de război.
Rămâne de văzut însă și cât timp va ține această împăcare, cu toate compromisurile făcute, având în vedere cât de mult diferă liniiile doctrinare ale liberalilor față de cele ale social-liberalilor. Dar și în acest caz va fi un mare mister, deși liderul PSD a fost aplaudat, la scenă deschisă, fiindu-i apreciată arta negocierii, mai ales că a reușit să depășească așteptările colegilor, din moment ce a fost lăudat că a reușit să ia inclusiv și… banii de pe pieptul mortului!
Oare ca urmare a acestei ultime reușite să fie noii guvernanți liniștiți și fără nicio grijă că vor fi fonduri pentru anunțatele majorări? Sună cam sinistru, însă, pare destul de neașteptat avântul cu care se rostogolesc la vale, spre bunăstarea românilor, atâtea vești bune, mai ales când vine vorba despre primirea de bani și nu de luat bani. Mai rămâne ca să învingă și toate valurile pandemiei că, mai mult ca sigur, liberalii și social-democrații vor ajunge, la o adică, inclusiv eroi naționali!