Fl. Tănăsescu

Joi după-amiază, pompierii militari au fost solicitaţi să intervină în satul Valea Poienii ( comuna Valea Călugărească) pentru a scoate, din beciul unei case în care existau fructe puse la fermentat, două persoane aflate în stare de inconştienţă.
De asemenea, la faţa locului au ajuns o ambulanţă, precum şi poliţişti.
La sosirea salvatorilor, femeia, în vârstă de 75 de ani, a fost găsită decedată, iar bărbatul- de 80 de ani, în stop cardio-respirator, acesta din urmă fiind transportat la spital.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino” Prahova, cauza tragediei a fost inhalarea de către victime a vaporilor de dioxid de carbon emanaţi prin fermentarea mustului.
Potrivit unei informări a poliţíei prahovene, „din primele cercetări, nu au rezultat suspiciuni de comitere a vreunei violenţe, în cauză fiind deschis dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă”.
În contextul tragediei de la Valea Călugărească, reprezentanţii ISU Prahova atrag atenţía asupra următoarelor aspecte: „Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale, iar butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol. Efectele asupra organismului sunt cauzate de reducerea cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de distins. Nu are miros sau culoare, iar în câteva minute poate deveni fatal. Pentru a evita tragediile, îndemnul nostru este ca oamenii să fie mult mai prudenţi. Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce în spații închise, este interzisă intrarea fără o aerisire corespunzătoare a locației respective”.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedent
Articolul următorMeci interesant la Plopeni