Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul a făcut parte din armata condusă de Ponţiu Pilat. El a fost cel care a avut în comandă paza Crucii la Răstignirea Domnului şi paza Sfântului Mormânt.
Datorită minunilor petrecute la moartea Domnului (pământul s-a cutremurat, soarele s-a întunecat, mormintele s-au deschis şi pietrele s-au despicat), acesta a mărturisit: „Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27: 54).
Când iudeii au aflat de Învierea lui Hristos, au mers să-i mituiască pe soldaţi, ca aceştia să spună că trupul Domnului a fost furat de ucenicii Sai. Longhin însă nu s-a lăsat cumpărat, ci a lepădat centura militară şi s-a botezat împreună cu alţi doi soldaţi. Împreună cu cei doi a părăsit Ierusalimul şi a mers în Capadocia. Aici a convertit pe mulţi păgâni la creştinism.
Iudeii au insistat atât de mult ca Longhin să fie ucis, încât Pilat va trimite soldaţi să-l prindă şi să-l ucidă prin decapitare. Sfântul Longhin, cunoscându-şi sfârşitul a ieşit în întâmpinarea soldaţilor şi i-a primit la el cu multă căldură. Pe când soldaţii dormeau, Sfântul Longhin s-a rugat toată noaptea pentru ieşirea sufletului său. În zori, soldaţii au rămas uimiţi să afle că acela care i-a găzduit este cel căutat să fie ucis. Au dorit să nu-l omoare, dar Sfântul Longhin le-a cerut să împlinească porunca primită. Aceştia l-au decapitat, iar capul său a fost adus la Ierusalim ca Pilat să fie încredinţat de moartea acestuia.