Fizioterapia este recomandată bolnavilor care au avut COVID-19, chiar şi copiilor, în cazul celor care au avut afectaţi atât plămânii, cât şi muşchii, afirmă preşedintele Colegiului Fizioterapeuţilor din România, Elena Căciulan.
„Fizioterapia este neapărat necesară, pentru că nu este legată numai de partea respiratorie, ci este legată şi de musculară, de o incapacitate de a se mişca, pacienţii se deplasează cu greutate. (…) Eu cred că se impune prezenţa fizioterapeuţilor, pentru că sunt spitale în Bucureşti care au fizioterapeuţi care lucrează cu pacienţii în perioada în care ei chiar sunt monitorizaţi cu oxigen. Ar fi o treabă nemaipomenită şi poate că este o perioadă în care fizioterapia ar trebui să fie prezentă în sistemul sanitar, mai mult decât este acum, asta înseamnă să cereţi fizioterapeuţi la dumneavoastră în spitale”, a spus Elena Căciulan, în timpul Congresului Naţional al Fizioterapeuţilor din România, desfăşurat recent, potrivit Agerpres.
Prezent la acest congres, medicul şef al Secţiei Infecţioase de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, Rareş Pătru, a explicat că în acest spital nu se face fizioterapie nici cu copiii care au COVID-19, în perioada în care sunt contagioşi, nici ulterior, din lipsa unui fizioterapeut. Medicul sibian spune că ar fi util în cazul unor copii care au avut COVID-19 ca după externare să apeleze la ajutorul unui fizioterapeut pentru recuperare.
„Având în vedere natura acestei boli, care este extrem de contagioasă, în acest moment nu există un protocol, prin care să se facă fizioterapie în spital. Poate după, dacă este cazul. Noi nu putem să-i monitorizăm pe aceşti copii şi să-i chemăm la controale şi să-i evaluăm, dar ar fi foarte interesant de făcut şi sunt de acord cu dumneavoastră că ar trebui să facem, pentru că ştim cât de importantă este fizioterapia în recuperarea bolnavilor în general, nu doar COVID, dar fiind o boală care afectează printre altele şi plămânii, cu siguranţă există un grad de afectare post trecere prin boală şi ar fi foarte bine dacă s-ar introduce un screening ulterior, (…) dar în acest moment nu se face”, a precizat infecţionistul Rareş Pătru,la Congresul Naţional de Fizioterapeuţilor din România.
În prezent, nici la Spitalul de Pneumoftizologie din Sibiu nu se mai face recuperare cu cei care au avut COVID-19, a precizat, pentru AGERPRES, directorul medical al spitalului, Lavinia Danciu.