V. Stoica

Cele 5.206 fiole de anticorpi monoclonali care au ajuns în România în urma unei donații a Italiei au fost distribuite, la finalul săptămânii trecute, de către Ministerul Sănătății în 134 de unități sanitare cu paturi pentru tratarea a 2.603 pacienți infectați cu SARS Cov-2.
Conform Instituției Prefectului, care citează Direcția de Sănătate Publică Prahova, printre spitalele care au primit astfel de doze se regăsesc și patru unități medicale din Prahova: Spitalul Orășenesc Băicoi (pentru 10 pacienți), Spitalul de Boli Pulmonare Breaza (pentru 10 pacienți), Spitalul de Psihiatrie Voila (10 pacienți) și Spitalul Județean de Urgență Ploiești (pentru 70 de pacienți).
Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că repartizarea s-a realizat în conformitate cu deciziile comisiei de boli infecțioase și a ținut cont de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienți internați și cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unitățile sanitare.
„Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient.
Criteriile de administrare ale acestui medicament au fost stabilite tot de către specialiștii comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății și sunt cuprinse în Ordinul ministrului interimar al Sănătății de modificare a Anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 publicat în Monitorul Oficial nr 978 din 13 octombrie 2021.
Cele 5206 fiole de anticorpi monoclonali reprezintă o donație a statului italian, ca recunoștință a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care țara noastră l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco”, au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Ministerului Sănătății.