V. Stoica

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a încheiat contractul pentru expertizarea pasarelelor existente pe DN1, în zona cuprinsă între orașele Comarnic și Azuga. Pe 18 octombrie, CNAIR a parafat contractul de servicii cu Total Business Land SRL, din Alba Iulia, în urma finalizării procedurii de achiziție. Valoarea contractului încheiat este de 167.300 de lei fără TVA, aproape la jumătate comparativ cu valoarea estimată de autoritatea contractantă, în documentația de atribuire.
Obiectivul general al proiectului este de a stabili starea tehnică a pasarelelor existente pe DN1 între Comarnic și Azuga, în vederea efectuării lucrărilor de modernizare a acestora. Astfel se dorește identificarea celor mai bune soluții tehnice necesare pentru a crește numărul persoanelor care utilizează pasarelele pietonale, astfel încât să sporească gradul de siguranță a pietonilor și, implicit, la scăderea numărului accidentelor rutiere prin traversarea drumului naţional DN1, prin locuri neamenajate.
Trei firme s-au înscris la licitația organizată de CNAIR: Pod Proiect, Consultanță pentru infrastructuri terestre – CONSIT și Total Business Land SRL. Niciuna dintre acestea nu este înregistrată în județul Prahova.
Pasarelele de pe Valea Prahovei au fost construite între anii 2002 și 2013, din structuri metalice neacoperite, care pe perioada sezonului rece sunt adevărate pericole pentru pietonii care vor să traverseze DN1 dintr-o parte în alta.
Cea mai importantă modificare ar urma să fie construirea de lifturi de acces prevăzute cu geamuri rezistente la vandalism, cu dimensiuni care să permită utilizarea lor și de către persoanele aflate în scaun cu rotile. În cerințele din caietul de sarcini apar și instalarea de camere de supraveghere și acoperirea scărilor de acces și a pasarelei propriu-zise.
Rămâne de văzut, în urma expertizelor, dacă asemenea lucrări vor putea fi realizate sau nu.
Sursa foto: ZiardeBusteni.ro